23948sdkhjf

Mantena-verkstedet: - Kroppen klarer ikke mer

Ved Mantenas verksted på Grorud i Oslo er det nå flere som velger å gå av med pensjon i begynnelsen av 60-årene.

De sier at det ikke er noe automatikk i at kroppen klarer å jobbe selv om man blir eldre og lever lengre.

Mantenas verksted på Grorud i Oslo jobber primært for jernbaneselskap, og var tidligere Norges Statsbaner eget boggiselskap. Men etter at virksomheten ble skilt ut som eget selskap 2002 med NSB og senere Vy som eier, har bedriften også jobbet for andre jernbane- og transportselskap. I 2017 ble de overtatt av Nærings- og fiskeridepartementet.

Kjente kunder

Mantena vedlikeholder og reparerer skinnegående kjøretøy, komponenter og skinnegående anleggsmaskiner for en rekke jernbaneselskaper. Mantena utfører også termisk sprøyting metaller.

På selskapets kundeliste finner vi blant annet Flytoget, SJ, Go Ahead, Oslo Sporveier og Vy for å nevne noen.

- Man kan sitte på et kontor til man er 90 år, men ikke når du jobber på et verksted. Da sier kroppen til slutt stopp, sier 61 år gamle Tom Rune Riis ved Mantenas verksted til Dagsavisen.

Han har jobbet ved verkstedet i 40 år, og går av med AFP når han fyller 62 år.

Sliterordning

Han forteller til avisa at han sikkert kunne jobbet lenger, men han har lyst til å bruke pensjonisttida til noe så lenge kroppen fortsatt fungerer. Han får støtte av jevngamle kolleger ved verkstedet. De er glade for at Stortinget nå er blitt enige om et tillegg til de som har jobbet lenge i tunge yrker, og som dermed må gå av tidligere enn levealdersjusteringen legger opp til.

Leder for verkstedklubben ved Mantena sier at det ikke hjelper så si at man lever lengre.

- Kroppen blir likevel utslitt etter drøtyt 40 år med fysisk tungt arbeid, sier Glenn Noss, som er motstander av levealdersjusteringen.

Starte i feil ende

- Å veta heving av pensjonsalderen før man vet hvordan støtteordningen vil se ut i praksis , er å starte i feil ende, sier klubblederen.

For selv om mye av jobben «overtas» av maskiner og roboter, så er det fortsatt svært mye tungt manuelt arbeid som må gjøres ved Mantenas verksted på Grorud i Oslo.

Kilde: Dagsavisen

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.11