23948sdkhjf

SSAB lanserer verdens første utslippsfrie stålpulver

SSAB lanserte torsdag verdens første utslippsfrie stålpulver for kommersielle leveranser, laget av resirkulert stål.

Produktet skaper muligheter for kundene til å 3D-printe sitt unike design i stål produsert uten fossile karbondioksidutslipp.

Pulveret kombinerer egenskapene til SSABs høyfaste stål med de lette strukturene som er mulig med 3D-printing.

Ny mark

– Nå bryter vi ny mark innen 3D-printet stål. SSAB har allerede vist at det er mulig å produsere stål uten fossile utslipp av karbondioksid. Nå kombinerer vi utslippsfritt stål med pulverteknologi og baner vei for produksjon av holdbare 3D-printede objekter der kun oppfinnsomhet setter grenser, sier Johnny Sjöström, divisjonssjef for SSAB Special Steels.

Produksjon av stål er en viktig kilde til karbondioksidutslipp ved 3D-utskrift av stålprodukter. Ved å pulverisere SSABs utslippsfrie stål med kun fossilfrie energikilder, er karbondioksidutslippene fra produksjon praktisk talt null.

Også HYBRIT

I fjor lanserte SSAB sitt første konvensjonelle stålpulver til markedet, SSAB AM Engineering, og nå lanseres «SSAB AM Tough Zero». SSAB vil også kunne tilby det unike fossilfrie stålet, basert på HYBRIT-teknologien, som pulver i begrensede volum.

I 2020 investerte SSAB i Oxelösund i et stålpulveranlegg for å produsere avansert høyfast stålpulver for additiv produksjon, også kjent som 3D-printing, som et supplement til SSABs ståltilbud.

Stålpulver er ideelt for begrensede serier av tilpassede komponenter eller reservedeler som krever høy strukturell integritet og optimal funksjonalitet. Den kan brukes i de fleste bransjer, for eksempel til å produsere deler til forbrukerprodukter, bilindustrien eller tunge maskiner.

– Ved å 3D-printe høyfaste stålkomponenter kan mengden råmateriale som brukes reduseres samtidig som sluttproduktet blir lettere og får forbedret funksjon. Det er spesielt viktig for bransjer som bilindustrien eller produsenter av tunge maskiner, hvor man ønsker å redusere vekten, øke ytelsen og redusere karbonavtrykket, sier Jesper Vang, leder for SSABs pulverteknologi.

Stålpulver: SSABs utslippsfrie stålpulver. Foto: Hugo Leijon

Prototyper

SSAB har allerede levert prototyper av fossilfritt stålpulver til utvalgte kunder. 2023 HT Laser 3D printet den første komponenten til en skogsmaskin i fossilfritt pulver, og gruveselskapet Epiroc presenterte en hydraulikkblokk for en steinboremaskin i konvensjonelt stålpulver og annonserte at de undersøkte muligheten for å bruke fossilfritt pulver. I 2022 lanserte Triwa det første forbrukerproduktet laget av fossilfritt stålpulver – et armbåndsur.

For å produsere pulver forstøves smeltet stål skreddersydd for 3D-printing ved hjelp av en spesiell høytrykksgass til små runde dråper som deretter størkner i pulverform. Stålpulveret produseres også kun ved bruk av fossilfrie energikilder.

Kilde: Pressemelding fra SSAB

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079