23948sdkhjf

Kystvaktfartøyet KV «Senja» blir forskningsskip

Fartøyet er solgt til Unitech Offshore AS, som skal drive skipet som skole- og forskningsskip innen flytende havvind på norsk sokkel

Det 44 år gamle kystvaktfartøyet KV «Senja» er solgt til det norske selskapet Unitech Offshore AS og har fått navnet RV «Northstar».

Fartøyet skal bli skole- og forskningsskip innen flytende havvind på norsk sokkel.

Det skriver Forsvarsmateriell i en pressemelding.

Sikrer inntekter til staten

Overleveringen av fartøyet KV «Senja» fra Forsvarsmateriell til Unitech Offshore AS skjedde under en seremoni i Ramsund i Troms i begynnelsen av mars. Salget av fartøyet sikrer inntekter til den norske staten. 

Det havgående patruljefartøyet har vært på mer enn 450 tokt, hatt 9.000 fiskerioppsyn og seilt en distanse tilsvarende mer enn 50 ganger rundt ekvator. Fartøyet er ett av tre fartøy i Nordkapp-klassen, som skal erstattes av den nye Jan Mayen-klassen som nå er under innfasing i Kystvakten. 

- KV «Senja» har vært en solid arbeidshest som har stått i lang og tro tjeneste for Norge. Fartøyet er i god stand og jeg håper den nye eieren vil få stor nytte av fartøyet i mange år fremover, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp). 

Er demilitarisert

KV «Senja» er nå demilitarisert og i sivil konfigurasjon. Det betyr at alt gradert utstyr, våpen og kommunikasjonssystemer er tatt ut av fartøyet og alle militære kjennetegn er fjernet. 

- Dette salget bidrar til sirkulærøkonomi og gjenbruk ved at vi har reparert og modifisert fartøyet slik at det kan være i drift så lenge som mulig, sier Gro Jære, direktør i Forsvarsmateriell. 

KV «Senja» ble bygget i Norge ved Horten Verft i 1980-1981 og har vært brukt av Kystvakten frem til slutten av 2021. Etter det har fartøyet ligget ved Ramsund Orlogsstasjon i Troms i påvente av å bli solgt. Fartøyene er blitt ivaretatt av Ramsund Orlogsstasjon, Forsvarsmateriell, Kystvakten og Forsvarets verksteder i Ramsund. 

Gå foran innen havvind

- Vi er stolte og glade over å få overta dette skipet. Det er i særklasse og vedlikeholdet har vært utrolig bra. Nå har Norge en mulighet til å gå foran innen forskning og utvikling av havvind, sier styreleder Bernt Hellesøe i Unitech Offshore AS. 

Hellesøe sier fartøyet skal blir et internasjonalt profileringsfartøy for forskning, utdanning, utbygging og drift av flytende havvind på norsk sokkel under det nye navnet RV «Northstar». 

 

Kilde: Forsvarsmateriell

KLIKK for alle artikler i Verft og fartøy.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.438