23948sdkhjf

Astrups markedsrapport: Liten bevegelse i råvareprisene

Siden 5. februar har det vært streik på det spanske stålverket ved Gibraltar som produserer rustbestandige materialer.

Dette har gitt større pågang til de andre europeiske produsentene som Outokumpu og Aperam.

Det er stor kapasitet hos disse verkene, så kombinert med en laber etterspørsel, har ikke streiken påvirket markedet i stor utstrekning.

Basisprisene litt opp

Det skriver Astrups AS i sin markedsrapport for februar.

Basisprisene er bare marginalt opp, det samme gjelder prisen på nikkel som passerte 17 000 dollar i februar. På øvrige råvarer er det en relativt flat utvikling på LME. Kobberprisen er noe opp.

Fortsatt høye fraktrater

En styrket dollar påvirker dette ytterligere i norske kroner. Fraktratene som føk i været grunnet krigshandlingene i Midtøsten har avtatt, men ratene er fremdeles nesten dobbelt av hva de var før jul.  Ifølge Drewrys «World Container Index» gikk prisene ned 5 prosent sist uke til 3493 dollar for en 40 fot container. Hydro kom med tall for fjerde kvartal i februar som var svakere enn samme periode året før. Mindre etterspørsel og lavere priser er bakgrunnen for at resultatet nesten ble halvert. Norsk PMI steg til 51,9, opp 0,8 i februar. Det var en tydelig bedring i de tre delindeksene for nye ordre, produksjon og sysselsetting.

Leveringstid på seks til åtte uker

Leveringstidene fra alle europeiske aluminium valseverk ligger på fem til åtte arbeidsuker, mens pressverkene ligger på tre til seks uker. Hydro kjører på tre skift i Norge, mens de svenske pressene går med noe lavere fart. På rustbestandige kaldvalsete plater har de europeiske verkene levering i april/mai, mens det på spesial fra Outokumpu er juni. Verkenes ordrebøker på standard-materialer er noe bedre grunnet den omtalte streiken hos Acerinox.

På rustbestandige stangmaterialer har det vært stor import fra Asia, men innføringer av CBAM toll til EU gjør at noen distributører kjøper mer i Europa. Høyere pris på nikkel og svakere krone gir en liten økning i legeringstilleggene. På spesialstål blir det en ny liten nedgang i energitillegget som gir et skrottillegg 5125.-kr/tonn for 520M.

Gjennomsnittsprisen på kobber gikk marginalt noe opp i februar.

Kilde: Astrup AS

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078