23948sdkhjf

Stor uro i dansk metallindustri: - Veldig bekymret for utviklingen

I 2024 uttrykker bedrifter i metallindustrien større bekymring for fallende ordre enn for mangel på kvalifiserte ansatte, viser en ny studie.

Til tross for utallige trusler og utfordringer har det vært økonomisk fremgang de siste årene for Tekniq Arbetsgivers medlemmer i tech-næringslivet.

Usikkerheten er imidlertid stor i 2024 blant bedrifter i metallindustrien, viser en ny medlemsundersøkelse.

Det skriver vår søsterportal i Danmark, metal-supply.dk.

70 prosent av smi- og metallbedriftene svarer i undersøkelsen at de er bekymret for en fallende ordreinngang.

Svært bekymret

– Vi er veldig bekymret for utviklingen i metallindustrien med resultatene av denne markedsundersøkelsen. De kommende månedene vil vise om forventningene om fallende ordre også blir til virkelighet, sier Maria Elisabeth Kjærsgård-Jensen, økonom i Tekniq Arbejdsgiverne, i en pressemelding.

Hun mener at pessimismen er forankret blant annet i krigene i Midtøsten og Ukraina samt angrepene på internasjonale skip i Rødehavet, som samlet sett har bidratt til å skape usikkerhet i markedet.

Undersøkelsen ble gjennomført i januar i år, hvor det også var mulig å peke på flere trusler, hvor 45 prosent peker på rekruttering og mangel på kvalifiserte medarbeidere som mulige trusler.

I undersøkelsen ble selskapene også spurt om hvordan ledelsen reagerer og tar initiativ for å motvirke risikoen knyttet til ordrenedgang. Bare 23 prosent har aktive planer.

Tar ikke initiativ

– Risikospredning og jakten på nye markeder er viktige tiltak for en bedrift når det er utsikter til nedgang i ordre. Det er noe overraskende at så få av metallbedriftene tar initiativ med egne forventninger om ordrenedgang i år, sier Maria Elisabeth Kjærsgård-Jensen.

Noen selskaper har tatt teknologiske grep for å øke konkurranseevnen og dermed sikre flere bestillinger. I undersøkelsen peker selskapene her for eksempel på investeringer i robotsveisere og helautomatiske fiberkuttere som kan øke effektiviteten i produksjonen.

Til tross for ordrepessimismen i metallindustrien, holder arbeidsledigheten seg på rekordlave 1,8 prosent i desember 2023.

Totalt deltok 1 019 medlemsbedrifter i markedsundersøkelsen.

Kilde: Metal-supply.dk

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125