23948sdkhjf

Ivar Bråthen Mekaniske vil robotisere sveisen

På Ottestad like utenfor Hamar finner vi Ivar Bråthen Mekaniske AS, stålprodusenten som spesialiserer seg på kundespesifikke konstruksjoner og metallarbeid til bygg og annen industri. I disse dager planlegges automatisering for å sikre bedriftens fremtid.

 Det skriver vår søsterportal Maskinregisteret.

Ivar Bråthen startet i 1982, etablert som AS i 1998 og ble da Ivar Bråthen Mekaniske AS. Produksjonsbedriften har en stor maskinpark med CNC-styrt rørbøyer, avanserte platebearbeidingsmaskiner, sandblåsingsutstyr og avansert pulverlakkanlegg for store dimensjoner.

Heissjakter, trapper og rekkverk

Spesialiteten i dag er blant annet heissjakter, hvor bedriften er markedsleder i Norge. Ivar Bråthen Mekaniske produserer heissjakter for både innendørs og utendørs bruk og monterer dem på og i ulike varianter av bygg. Sjaktene produseres i alle størrelser, og i tillegg til metall, er det ofte også glasspartier, automatiske dører og andre funksjoner med.

- Alt leveres hundre prosent klart fra oss, sier daglig leder Per Ivar Nordnes.

Fornøyd Trumpf-kunde

I 2020 investerte familiebedriften i en Trumpf TruLaser Tube 7000 rørlaserskjæremaskin. Denne brukes til rørkutting, rørskjæring og rørbearbeiding. Laseren kan selvfølgelig også brukes på kvadratiske og rektangulære rør, vinkler, T-stål samt nær sagt alle profiler.

- Rørlaseren er fullautomatisert. Vi kan tilby serieproduksjon av deler til eksterne kunder. Rørlaseren har også innebygget Flow Drill. Den bearbeider svart materiale, rustfritt, aluminium, kobber, messing og mange andre typer materialer, forteller Nordnes.

I 2022 investerte Ivar Bråthen Mekaniske i en Trumpf TruLaser 3060 fiberlasermaskin med 6kW effekt og med et ekstra stort format på 2,5 x 6 meter. Den har tatt plass i den nybygde platehallen der rørlaseren også står.

- I den nye hallen er det muligheter for utvidelse og automatisering. Vi har plass, og vurderer ytterligere kapasitetsforsterkninger her, sier Nordnes, som legger til:

- Våre erfaringer med Trumpf lasermaskiner er svært gode.

Vil robotisere sveisingen

- Vi har mye å gjøre om dagen og skal vi møte morgendagens utfordringer må vi automatisere mer, uttaler Ivar Bråthen, gründer hos Ivar Bråthen Mekaniske AS.

Han mener det er gode grunner for å robotisere.

- Vi kundetilpasser alt vi produserer av heissjakter, trapper og rekkverk. Det har gjør at mye av arbeidet i dag foregår manuelt, men det vil vi endre på. Ved å robotisere eksempelvis produksjon av rekkverk vil vi øke konkurransekraften samtidig som vi vil få redusert slitasje på våre medarbeidere, mener Bråthen, og fortsetter:

- Skal vi være en attraktiv arbeidsgiver og tiltrekke oss ungdommen må vi satse på teknologi som eliminerer monotont og fysisk krevende arbeid.

I disse dager sonderes det for å finne leverandører som kan robotisere komplekse sveiseoperasjoner, avslutter Ivar Bråthen.

 

Kilde: Maskinregisteret

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094