23948sdkhjf

Aker Solutions skal pilotere flytende vindkrafthub

Aker Solutions skal pilotere verdens første undersjøiske kraftdistribusjonssystem for flytende havvind ved Norges METCentre.

Aker Solutions har signert en front-end engineering og design (FEED) kontrakt med Marine Energy Test Center (METCentre) i Norge for å pilotere ny undersjøisk kraftsystemteknologi, som har potensial til å redusere kostnadene og kompleksiteten til offshore vindparker betydelig.

 Aker Solutions skal levere ny kraftoverføringsteknologi, Subsea Collector, for METCentres offshore vindtestområde som i dag består av to flytende havvindmøller plassert 10 kilometer utenfor sørvestkysten av Karmøy. Testområdet vil utvides til sju flytende havvindmøller fra 2026.

Alternativ løsning

Subsea Collector gir en alternativ løsning for å koble flere vindturbiner elektrisk i en stjernekonfigurasjon i stedet for det tradisjonelle kjedemønsteret, noe som gir mer fleksibilitet i offshore vindparkarkitektur og -konstruksjon. Designet gir også mulighet for redusert kabellengde pr turbin og park, samt mindre fartøystid og installasjonskostnader. De første funnene støtter totale kostnadsbesparelser på en 1GW flytende vindpark på opptil 10 prosent.

Hovedkomponentene til Subsea Collector består av et 66kV våtmate-koblingssystem levert av Benestad og undervannskoblingsanlegg med overvåkingskontroll og datainnsamling av undervannskraft- og automasjonsalliansepartner, ABB.

Allianse

Installasjonen vil bli utført av Windstaller Alliance, en allianse mellom Aker Solutions, DeepOcean og Solstad Offshore. Aker Solutions vil også levere den statiske eksportkabelen til land.

- The Subsea Collector er et godt eksempel på ekte industrisamarbeid. Ved å kombinere Aker Solutions’ enorme havbunnserfaring med vår partners velprøvde kontroll- og koblingssystemer, tar vi sikte på å løse utfordringer som havvindsektoren står overfor. Vi håper dette prosjektet vil resultere i et felttestet system som kan være til nytte for industrien i mange år fremover, sier Jo Kjetil Krabbe, konserndirektør for Power Solutions i Aker Solutions.

METCentre evaluerte flere alternative konfigurasjoner for sin nye kabelinfrastruktur og konkluderte med å gå videre med en pilotinstallasjon av Aker Solutions’ Subsea Collector for å muliggjøre utvidelse av teststedet.

Banebrytende prosjekt

– Dette banebrytende prosjektet vil bidra til å forme infrastrukturen i fremtidige store flytende vindparker. Teknologien er under utvikling, og prosjektet demonstrerer hvordan norsk undervannsekspertise fra olje- og gassindustrien driver innovasjon fremover innen flytende havvind på global skala, sier administrerende direktør i METCentre og Norsk havvind, Arvid Nesse.

Det første systemet i sitt slag er utviklet etter den beviste suksessen til lignende teknologier i store installasjonsprosjekter og Aker Solutions sin erfaring med undervannskraftløsninger for undersjøisk gasskompresjon og mer nylig for flytende havvind som Equinors Hywind Tampen.

Komplekse undervannsprosjekter

- I løpet av det siste 10-året har vi fått omfattende erfaring fra komplekse undervannsprosjekter, med å levere pålitelige HV-drevne systemer for å støtte utviklinger som Åsgard og nå sist Jansz-lo. Vi bygger nå på den ekspertisen for å utvikle utstyr og teknologi for neste generasjons undervannskraftsystemer for mer kostnadseffektive havvindutbygginger, legger Krabbe til.

METCentre er anerkjent som et verdensledende anlegg for testing av nye marine fornybare energiteknologier under ulike forhold.

– Aktivitetene ved METCentre skal bidra til å utvikle den allerede sterke norske leverandørkjeden, gi erfaring og verdifull innsikt. Subsea Collector vil være til stor nytte både for testkundene og forsyningskjeden og skape positive ringvirkninger for de 400 medlemmene i Norwegian Offshore Wind, sier Arvid Nesse.

Kilde: Pressemelding fra Aker Solutions

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.582