23948sdkhjf

Fabrikkstart hos Worley Rosenberg

Mandag 2. januar markerte man fabrikkstarten for bruksmoudlen som skal Worley Rosenberg skal levere til Valhall-produksjonen og wellhead-plattformen.

Worley Rosenberg er en viktig leverandør til alliansen TAG, ABB og Aker Solutions som leverer 16.000 tonn toppside til Valhall-feltet.

Et første kutt av stål og en offshore-modul feires i kyst-Norge for forventet løft til arbeidsplasser, industriutvikling og energiomstillingen.

Stålkutt-seremoni

Verktøysmodulen vil bli en del av PWP-Fenris-plattformen ved Valhall feltsenter til havs, så Aker Solutions, Worley Rosenberg og Aker BP har markert modulens betydning med en stålkutteseremoni. Valhall PWP – Valhalls produksjonsbrønnhodeplattform – består av tre store moduler som til sammen vil veie over 15.000 tonn.

Stålkutt-seremoni: Tirsdag ble det foretatt en stålkuttseremoni ved Worley Rosenberg i Stavanger. Foto: Aker Solutions

Rosenberg Worley skal levere utstyrsmodulen på 4800 tonn. Hele plattformen skal settes sammen på Aker Solutions Stord-verft.

– Vi kunne ikke fått en bedre start på 2024 enn dette, sier Knut Sandvik, prosjektdirektør i Aker BP.

– Prosjektet sikrer aktivitet i Norge og i Stavanger-regionen, sier Sandvik og legger til at det også ivaretar arbeidsplasser og utvikler lokal kompetanse «i perioden før fornybarprosjektene øker i omfang».

Sturla Magnus, konserndirektør i Nybygg i Aker Solutions, sier Valhall-modulen sikrer høyt aktivitetsnivå for alle i Stavanger, "Hvor vi også er sterkt representert".

Fremtidige byggherrer

– Lærlingene som bidrar til prosjektet vil bidra til å bygge fremtiden til bransjen, sier Magnus.

– Samarbeidet med Rosenberg Worley er et veldig godt eksempel på at vi, selv om vi er konkurrenter, klarer å utnytte leverandørbasen til det beste i bransjen i Norge, sier han.

Valhall PWP-Fenris er verdt rundt 50 milliarder kroner i investering og er et av de største selskapene på norsk sokkel. Utbyggingen omfatter den sentrale PWP og en ubemannet installasjon ved Fenris, rundt 50 kilometer unna og koblet til Valhall med undervannsutstyr og rørledninger. Produksjonsstart er planlagt til 2027.

Feltoperatør Aker BP og lisenspartner Pandion gjennomfører en koordinert utbygging i Valhall-området. Valhall PWP-Fenris-prosjektet (polsk PGNiG i Fenris-lisensen) leveres av alliansen med faste installasjoner til Aker BP, Aker Solutions og ABB.

1000 arbeidere i sving

– Dette er et betydelig oppdrag for Rosenberg, og det største nybygget vi har hatt på 20 år, sier Jan Narvestad, administrerende direktør i Worley Rosenberg. Prosjektet sikrer arbeid til over 1000 mennesker ved Rosenberg-verftet i Stavanger.

– Dette er ikke bare en tillitserklæring for oss, prosjektet er viktig for hele regionen, sier Narvestad.

På byggehøyden forventes Valhall PWP-Fenris å ha 65 prosent lokalt innhold, ettersom flere hundre norske leverandører legger vekt på å bygge en modul som skal være 55 meter høy, 32 meter bred og 54 meter lang.

Når den er ferdig, vil modulen løftes ombord på en lekter og fraktes til Aker Solutions Stord base. Der blir den koblet til plattformdekket før den starter reisen til Valhall feltsenter sommeren 2026.

Ringvirkninger flere steder

I tillegg til Stavanger vil fabriksarbeidet generere aktivitet og store ringvirkninger på Stord, Verdal, Sandnessjøen og Arendal også.

Lærlinger:Lærlingene Hichem Saada og Adrian Mæle som startet klipperoboten på Rosenberg. Foto: Aker Solutions

Worleys del av arbeidet skal sikre arbeid til over 1000 personer og over 50 lærlinger på verftet deres i Stavanger, inkludert lærlingene Hichem Saada og Adrian Mæle som startet klipperoboten på Rosenberg mandag.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109