23948sdkhjf

Menon-analyse: Leverandørene til verftene gjør det godt

Men verftene sliter og er også mest pessimistiske.

Dette kommer fram i en analyse gjort av Menon.

Under Verftskonferansen i Ålesund i november la partner Erik Jacobsen i Menon fram tallene.

Dette er en årlig rapport, skriver Maritimt Magasin, som omtaler analysen.

Totalt 175 milliarder i omsetning

Jacobsen sa på konferansen at den norske maritime industrien totalt vil omsette for 175 milliarder kroner neste år, og at dette i så fall vil være all time high – målt i kroner og øre. Det er særlig utstyrsleverandørene som er inne i en god utvikling. Den maritime industrien omfatter både verft, utstyrsprodusenter og tjenesteleverandører.

De som sliter mest i den maritime næringen er imidlertid verftene.

- De gjør det svakest og er også mest pessimistiske, sa Jacobsen. I motsetning til utstyrsleverandørene og tjenesteleverandørene som har oppgang i sin aktivitet og økt omsetning.

- Også lønnsomheten er lavest blant verftene med en driftsmargin på bare 2 prosent i 2022, la Jacobsen til.

Rekord for eksport

Analysen viser også at eksporten av norske maritime produkter og tjenester øker, og for første gang ser det ut til at eksportinntektene for den maritime industrien passerer 100 millioner kroner i 2023, nærmere bestemt 102 milliarder kroner ifølge Menons prognoser.

EU- og EØS-omårdet kjøper mest fra den norske maritime næringen med mer enn tredel av den totale eksporten, mens Asia følger på en god andreplass.

Havvind i vinden

– For utstyrsprodusentene er det segmentet frakt av varer, det vil si utstyr og tjenester til skip som frakter varer, som er det største enkeltsegmentet, mens for verftene er det nå havvind som er største segment når det gjelder omsetning. Olje og gass er imidlertid viktigere for norsk maritim industri totalt sett enn havvind, og det er særlig utstyrsprodusentene som henter mye omsetning fra olje- og gassektoren, avlutter Erik Jacobsen overfor Maritimt Magasin.

 

Kilde: Maritimt Magasin

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.189