23948sdkhjf

Tesla-streiken i Sverige får støtte i Norge

Både Fellesforbundet og NITO stiller seg bak de streikende i Sverige. Organisasjonene mener at Tesla bryter med den nordiske arbeidslivsmodellen.

Fellesforbundet støtter Tesla-streiken i Sverige, og har sendt boikottvarsel til bilprodusenten.

Fellesforbundet har onsdag 6. desember sendt et boikottvarsel til bilprodusenten Tesla i Sverige, Tesla AB. Boikotten vil rettes mot transport av biler til det svenske markedet.

Organisert arbeidsliv viktig

– I Norden er det bred enighet om betydningen av et godt organisert arbeidsliv. Det sikrer ansatte medbestemmelse og rimelige lønns- og arbeidsvilkår. Retten til å kreve tariffavtale er en selvsagt del av vårt arbeidsliv, og vi kan ikke akseptere at Tesla stiller seg på utsiden av dette, sier Fellesforbundets leder Jørn Eggum.

Siden 27. oktober har medlemmer i vårt søsterforbund IF Metall vært i streik ved Teslas verksteder i Sverige. Streiken og kravet om tariffavtale har bred støtte i Sverige, og en rekke forbund har varslet og iverksatt sympatiaksjoner.

Boikottaksjon

– Våre fagforeningskamerater i IF Metall har Fellesforbundets fulle støtte i konflikten med Tesla. De tar kampen mot et fagforeningsfiendtlig selskap på vegne av hele arbeidslivet. Nå bør Tesla umiddelbart akseptere IF Metalls krav om tariffavtale. Dersom dette ikke er på plass innen 20. desember, vil vi gå videre med iverksetting av boikottaksjoner, sier Eggum.

Viktig kamp: Fellesforbundets leder, Jørn Eggum, mener de streikende i Sverige utfører en viktig kamp for den nordiske modellen. Foto: Fellesforbundet

Fellesforbundet er det største forbundet i privat sektor i Norge. Vi representerer ansatte i industri, bilverksteder, havner og transport.

Dersom avtaleforholdet i Tesla AB ikke er kommet i orden innen 20. desember 2023, vil Fellesforbundet oppfordre til boikottaksjoner uten ytterligere varsel. Formålet å støtte IF Metalls krav om tariffavtale ved Teslas verksteder i Sverige.

– Det er for tidlig å si hvilke konkrete tiltak vi vil iverksette for å støtte opp om streiken i Sverige. Dette er et klart signal til Tesla om at de ikke kan flytte transport av svenske Teslaer til Norge. Det vil i så fall bli møtt med aksjoner, og vi vil gjøre de tiltakene som er nødvendige for å få dette til å virke, sier Eggum.

NITO: En kamp for hele den nordiske modellen

– NITO stiller seg helhjertet bak IF Metalls streikende ved Teslas verksteder i Sverige. Dette er en kamp for hele den nordiske modellen, sier Trond Markussen, president i NITO.

 NITO, Norges største fagforening for ingeniører og teknologer med over 106.000 medlemmer, gir full støtte til de streikende.

– Denne streiken viser hvor viktig et sterkt fellesskap og fagorganisering på arbeidsplassen er. Utenlandske selskaper er ikke sterkere eller viktigere enn andre. De svenske arbeiderne i streik står for øyeblikket i front for en viktig kamp. De har NITOs fulle støtte og solidaritet, sier Markussen.

Full støtte: NITO-president Trond Markussen gir de svenske Tesla-streikende full støtte. Foto: NITO

- Musk med feilaktig bilde

NITO-presidenten mener Tesla-sjef Elon Musk sine holdninger så langt ikke tar innover seg det gode samarbeidet mellom arbeidstaker og -giver som finnes i tusenvis av nordiske bedrifter og viktigheten av det anstendige arbeidslivet.

– Elon Musk har åpenbart et feilaktig bilde av den nordiske fagbevegelsens rolle i arbeidslivet og samfunnet. Et anstendig arbeidsliv og en vellykket nordisk modell er det som har skapt vår felles velstand og verdiskaping, sier Markussen.

NITO utfordrer nå NHO til å ta grep overfor sine utenlandske medlemsbedrifter.

– Ingen er tjent med en streik, i hvert fall ikke om noe så grunnleggende som tariffavtaler og et anstendig arbeidsliv. Vi håper NHO følger med og oppfordrer de til å sette seg ned med sine bedrifter med utenlandske eiere og tilby opplæring i den nordiske modellen, sier Markussen. 

 

Kilde: Pressemeldinger fra Fellesforbundet og NITO

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.112