23948sdkhjf

SSAB og Vattenfall i nytt samarbeid om leveranser av fossilfritt stål

SSAB og Vattenfall har signert en intensjonsavtale om leveranser av fossilfritt stål produsert med HYBRIT-teknologi.

SSAB vil, med innsatsmateriale fra HYBRIT pilotanlegget i Luleå, levere fossilfritt stål til Vattenfall for bruk i sin virksomhet.

SSAB og Vattenfall starter nok et dyptgående samarbeid, i tillegg til det allerede eksisterende HYBRIT-initiativet fra 2016, for å transformere stålindustrien mot fossilfri stålproduksjon, fremme bruken av fossilfritt stål og produsere produkter med et radikalt redusert karbonavtrykk .

Høyfast stål

Vattenfall trenger høyfast stål til flere ulike komponenter, som SSAB kan levere. Planen er at Vattenfall allerede neste år skal få tilgang til fossilfritt stål fra SSAB, produsert med jernsvamp fra pilotanlegget HYBRIT. Større volumer stål kan leveres når produksjonen skaleres opp. Vattenfall planlegger å starte piloter allerede neste år hvor potensielle bruksområder er kraftledningsstolper, vannkraftdammer, nettstasjoner, forankringskonstruksjoner for vindkraft på land og deler av fundamenter for vindkraft til havs.

Vattenfall har også som mål å samarbeide med underleverandører som bruker fossilfritt stål, slik at minst 10 prosent av stålet som Vattenfall kjøper inn hvert år skal være fossilfritt fra 2030. Vattenfall og SSAB skal også samarbeide om bærekraftsberegninger og LCA-metoden (livsløpsvurdering).av CO2-utslippsberegninger for å sikre hele den fossilfrie verdikjeden.

Hele verdikjeden

– Det føles utrolig bra at Vattenfall, som vi har et vellykket samarbeid med angående HYBRIT, nå vil bruke fossilfritt stål i sine produkter og samarbeide med underleverandører som også bruker fossilfritt stål. Det viser hva vi kan oppnå når vi jobber sammen og er helt i tråd med vårt mål om ikke bare å redusere våre egne utslipp men også bidra til å redusere karbonavtrykket i andre deler av verdikjeden, sier Christina Friborg, bærekraftsdirektør, SSAB.

– Det er svært gledelig at Vattenfall har klart å sikre noen av de første leveransene til tross for stor etterspørsel og vi slutter nå sirkelen i HYBRIT-samarbeidet når vi tar steget til å bruke fossilfritt stål i vår virksomhet. Vi jobber målrettet for frihet fra fossilt brensel og vårt mål er å ha netto nullutslipp i hele verdikjeden vår innen 2040. Elektrifiseringen av samfunnet vil kreve mye mer stål og på sikt trenger mange leverandører og Vattenfall det fossilfrie stålet for å nå våre høye mål. Sammen med SSAB kan vi vise veien videre for frihet fra fossilt brensel, sier Annika Ramsköld, leder for bærekraft, Vattenfall.

Stiftet First Movers Coalition

Vattenfall og SSAB var med å stifte First Movers Coalition, og denne avtalen passer godt med koalisjonens mål om å kjøpe inn en større andel ny teknologi som vil være avgjørende for mulighetene for å oppnå klimanøytralitet.

Siden 2016 har Vattenfall, SSAB og LKAB eid teknologiutviklingsselskapet Hybrit Development AB, som har som formål å utvikle tekniske løsninger for en fossilfri verdikjede for produksjon av fossilfritt stål.

Kilde: Pressemelding fra SSAB

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.408