23948sdkhjf

Smelteverksindustrien raser mot regjeringens CO2-kutt

Den kraftkrevende industrien er svært lite fornøyd med regjeringens kutt i CO2-kompensasjonsordningen.

Nå både håper de og setter krav til regjeringen at den må snu.

De setter sin lit til at det skal skje en snuoperasjon i budsjettforhandlingene.

Voldsomt trøkk

– Nå er det et voldsomt trøkk og klare forventninger til at man skjønner situasjonen industrien står i, når de skal lande statsbudsjettet, sier forbundsleder Frode Alfheim i LO-forbundet Industri Energi til NTB.

Alfheim opplyser til NTB at både medlemmer og tillitsvalgte er svært kritiske til regjeringens budsjettforslag om å kutt i kompensasjonsordningen for CO2.

I budsjettforslaget ble det nemlig foreslått kutt i CO2-kompensasjonsordningen, som gir bedriftene kompensasjon for prissmitte fra Europa i strømprisene.

- Verdens reneste aluminiumsproduksjon

– Det blir absolutt feil å stramme inn på ordningen og pålegge bedriftene økte utgifter i disse tøffe tidene, sier LO-lederen videre, og legger til:

– Vi produserer aluminium med verdens reneste energi, ren fornybar vannkraft. Men fordi vi er koblet opp på nett mot kontinentet, hvor du også har kullkraft og gasskraft, får du et CO2-påslag i kraftprisen. Den urettferdigheten får du kompensert for, sier han.

Nå vil altså regjeringen kutte i dette, slik at kompensasjonen blir mindre.

Håper på budsjettforhandlinger: Leder i Industri Energi, Frode Alfheim, setter sin lit til at regjeringspartiene og SV i budsjettforhandlingene endrer kuttet i CO2-kompensasjonsordningen. Foto: Industri Energi

Akkurat nå er det innspurt i budsjettforhandlingene mellom regjeringspartiene Ap og Sp med SV. Alfheim har forventninger til alle de tre partiene om at noe gjøres i sakens anledning.

I et innlegg i Dagsavisen tirsdag går LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-direktør Ole Erik Almlid sammen ut mot regjeringens politikk på dette området.

NHO og LO: Regjeringen "må gjøre sitt"

De skriver at regjeringen "må gjøre sitt" i saken.

– Kuttet skaper svært stor uforutsigbarhet for industrien, en uforutsigbarhet som kan bli skadelig for det grønne skiftet, skriver de.

– Industrien og partene i arbeidslivet ønsker en reell dialog med regjeringen om hvordan vi kan sikre en bærekraftig CO2-kompensasjonsordning som står seg over tid, og som beskytter industrien mot karbonlekkasje, skriver Almlid og Følsvik.

Aluminiumsverket Alcoa på Lista har raslet med sablene om en mulig stenging av verket. Her er det 270 personer som har sitt daglige virke. Alcoa har trukket fram endringen i CO2-kompensasjonsordningen som svært krevende.

Olje- og energiminster Terje Aasland (Ap) møter torsdag Alcoa for å diskutere situasjonen på Lista og kraftsituasjonen.

 

Kilde: NTB

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094