23948sdkhjf

Høyanger: Skal redde industritrappa med aluminium

Trappene fra dalbunnen og opp på Fjellet i Høyanger er i dårlig forfatning. Statkraft, som har eid trappene, har sagt nei til å rehabilitere trappa. Men nå foreligger det forslag om å redde de 107 år gamle trappene.

Trappene ble bygget i 1916 i forbindelse med kraftutbygging ved industristedet Høyanger.

Senere ble trappene brukt til motbakkeløp, men så stengte Statkraft trappa, fordi de mente det var for utrygt å ferdes der.

Populær

Da hadde trappene, i likhet med Fykantrappa i Glomfjord, blitt en populær tur- og turistattraksjon, og det ble iverksatt en kampanje for å redde trappene og åpne den opp for allmennheten igjen.

Og det skal nå skje. Og trappa skal, hvis alt går etter planen, rehabiliteres i aluminium, skriver NRK.

Ikke så rart det blir i aluminium, siden i bånn av trappa finner vi Hydro Aluminiums anlegg i Høyanger.

Lokal aluminium: Aluminium fra Hydro Høyanger skal bidra til å restaurere den lange industritrappa i bygda. Foto: Hydro

Statkraft snudd

Nå har Høyanger Næringsutvikling og kommunen søkt Statkraft om få ta over trappene, og Statkraft  har svart med å legge 20 millioner kroner på bordet for å overføre anlegget til stiftelsen og kommunen.

Da Statkraft for noen år siden bestemte seg for å ikke vedlikeholde trappetrinnene, som går langs rørgata opp på fjellet, vakte det sterke reaksjonen i lokalbefolkningen. Trappa hadde jo i mange år vært brukt som både tur-, trenings- og turistattraksjon.

NRK skriver at det nye anlegget er antatt å koste 28 millioner kroner, der altså Statkraft setter av 20 millioner. Resten skal så finansieres av bankmidler og fylkeskommunen, hvis ildsjelene får det som de vil.

Da Statkraft for noen år siden bestemte seg for at de ikke vil satse mer på trappene, søkte de NVE om å få rive trappene.

Dyrt å rive

Men nå opplyser Statkraft til statskanalen at riving også ville bli en dyr affære, akkurat som det ville vært å rehabilitere trappene.

"Ny trapp": Slik ser man for seg de "nye" trappene i Høyanger. Foto: XForm

Derfor snur nå Statkraft.

De 107 år gamle trappene er blitt brukt også i folkehelseøyemed i Høyanger. I tillegg er de også et industri- og kulturhistorisk minne.

Kilde: NRK

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109