23948sdkhjf

Kongsberg-utviklede NASAMS: Regjeringen med rekordbestilling av luftvern

Kongsberg Gruppen kan få nok å gjøre i framtiden når regjeringen vil bruke 12,5 milliardar kroner på å styrke luftvernet i Norge.

- I sum er dette den største enkeltinvesteringen i luftvern på 30 år. Med denne investeringen bidrar regjeringen til å styrke den nasjonale beredskapen vår, og vi erstatter luftvernet som er donert til Ukraina så raskt som mulig, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Ukraina-utstyr erstattet

Regjeringen foreslår å investere i nye, moderne missil til dagens luftvern. I tillegg vil alt luftvern Norge har donert til Ukraina bli erstattet. 

Krigen i Ukraina har vist at luftvern er helt sentralt. Med denne investeringen får Norge et moderne luftvern med missil. Anskaffelsen skjer på rekordtid.

Neste generasjon luftvern

- Nå tar vi steget til neste generasjon luftvern.  Vi står i et tidsskilje for tryggheten i Europa og det haster for Norge å få på plass et moderne luftvern, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Pakken som regjeringen legger fram inneholder følgende:

  • Tre ulike missil til NASAMS med kortere, middels og lengre rekkevidde
  • Åtte utskytingsenheter og fire ildledelsessentraler til NASAMS
  • Nye missiler  til kampluftvernvognene

 

Kongsberg: Kongsberg Gruppen står sentralt i utviklingen av NASAMS-systemet. Foto: Forsvaret

Det er som kjent Kongsberg Gruppen som er medutvikler av NASAMS, og missilene blir produsert av amerikanske Raytheon.

NASAMS er i hovedsak utskifting av eldre materiell, mens annet materiell er erstatning for materiell som er donert til Ukraina. Av totalt 12,5 milliarder kroner er om lag 5,1 milliarder kroner gjenanskaffelse av donasjoner finansiert med midler fra Nansen-programmet mens om lag 7,4 milliardar kroner er midler fra det ordinære budsjettet for oppfølging av langtidsplanen. Midlene vil bli utbetalt over flere år.

Kongsberg Defence & Aerospace

Omvæpning av kampluftvern vil kunne skje allerede i 2024 og 2025. NASAMS vil trolig kunne leveres i 2026, mens nye missil kan komme fra 2028. Nye missil til NASAMS blir produsert av det amerikanske selskapet Raytheon, der norsk forsvarsindustri er inne som delleverandører. De to andre prosjektene vil bli anskaffet direkte fra Kongsberg Defence and Aerospace (KDA).

Kilde: Pressemelding fra Regjeringen

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094