23948sdkhjf

SSAB: Nå presenteres verdens første bygg med fossilfritt stål

Peab og SSAB har tatt neste steg i samarbeidet og presenterer nå, sammen med Ruukki Construction og eiendomsselskapet Wihlborgs, verdens første bygg med fossilfritt stål i Lund, Sverige.

Byggets vegg- og takkonstruksjoner er designet og produsert av Ruukki Construction. Deler av bygget er laget med SSABs fossilfrie stål.

Sandwichpaneler

Som det første byggefirmaet bruker Peab nå fossilfritt stål i et byggeprosjekt. Bygget  Tomaten 1 i Hasslanda i Lund er et industrianlegg på 6000 kvadratmeter. Det fossilfrie SSAB-stålet har blitt brukt i produksjonen av sandwichpaneler til deler av bygningens vegger produsert av Ruukki Construction i Finland.

Byggherre og utbygger er eiendomsbesitter Wihlborgs og leietaker er kontraktsprodusenten Inpac.

– Vi er ekstremt stolte over å være en del av en historisk begivenhet for vår bransje. Bygget er et utgangspunkt for arbeidet med å redusere klimabelastningen innenfor stålsegmentet på bred front. Det er samfunnsbygging på ekte, og sammen med Ruukki og SSAB styrker Peab seg nå ytterligere for å møte kundenes høye krav til mer bærekraftige materialvalg, sier Jesper Göransson, konsernsjef Peab.

Senke karbonavtrykket i hele verdikjeden

– Det er fantastisk å se hvor store skritt fremover bærekraftig utvikling kan ta når det gjøres sammen med andre – prosjektet med Peab og Ruukki viser hva som faktisk er mulig også nå. For SSAB handler det ikke bare om å redusere våre egne utslipp med det fossilfrie stålet, men også om å bidra til å senke karbonavtrykket i andre deler av verdikjeden, sier Christina Friborg, leder for bærekraft i SSAB.

– Dette prosjektet er et utmerket eksempel på hvordan vi kan revolusjonere fremtidens konstruksjon sammen med kundene våre. Vi er stolte av å være med på å drive byggebransjen fremover med våre produkter som ikke bare er produsert med fossilfritt stål, men også utviklet med tanke på bærekraft og hele produktets livssykluspåvirkning, sier Sami Eronen, administrerende direktør Ruukki Construction.

Samarbeide for å nå klimanøytralitet

– Vi kan bare nå bransjens mål om klimanøytralitet hvis vi samarbeider og sammen utvikler produkter og bygg som utgjør en reell forskjell. Dette prosjektet er et viktig steg i den retningen og vi som oppdragsgiver har et stort ansvar for hele tiden å øke vårt eget kravnivå slik at hele kjeden preges av høye bærekraftsambisjoner, sier Ulrika Hallengren, administrerende direktør i Wihlborgs.

Første bygget: Det er dette i bygget i Lund som er det første bygget med fossilfritt stål fra SSAB. Foto: Stefan Olsson

Bygg- og anleggsnæringen i Sverige skal oppnå klimanøytralitet innen år 2045, og til det må nye materialer og produkter med lav klimabelastning brukes på bred front. I 2026 vil SSABs stål produsert med HYBRIT-teknologi være på markedet og gjøre det mulig for bedrifter i byggesektoren å redusere karbondioksidutslippene drastisk innenfor stålsegmentet. HYBRIT-teknologien gjør at jernmalm reduseres direkte med hydrogen og fossilfri elektrisitet, i motsetning til kull og koks som brukes i en masovnsprosess. Restproduktet blir da vann i stedet for karbondioksid.

HYBRIT i 2026

Både Peab, gjennom partnerskapet med SSAB, og Ruukki Construction, som et datterselskap av SSAB, er sikret tilgang til det fossilfrie stålet og har til hensikt å bruke det i fremtidige prosjekter fra år 2026. Det nye stålet bidrar til langsiktig bærekraftig vekst i sektoren og er en viktig del av hele Sveriges klimaomstilling.

I dag står bygg- og eiendomssektorene til sammen for omtrent en femdel av Sveriges innenlandske karbondioksidutslipp. Innen nyproduksjon er det produksjon av materialer og produkter som står for den største andelen av klimabelastningen. Å bygge verdens første bygg med fossilfritt stål er derfor en milepæl for hele bransjen.

 

Kilde: Pressemelding fra SSAB

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.143