23948sdkhjf

EUROFER: Stålmarkedet går inn i dypere resesjon i 2023

Kollapsende etterspørsel som følge av høy inflasjon og renter, forverret av konflikter og vedvarende høye kraftpriser, gjør utsiktene for stålmarkedet i 2023 usikre.

Resesjon i tilsynelatende stålforbruk forventes å bli ytterligere dypere (- 5,3 prosent) i år, mens den forventede oppgangen på pluss 7,6 prosent i 2024 står overfor geopolitisk uforutsigbarhet og langvarig økonomisk usikkerhet.

Import, til tross for en fallende trend i tråd med svært svak etterspørsel, fortsetter å opprettholde sin markedsandel på 28 prosent over historiske nivåer.

Det skriver EUROFER i en pressemelding.

Dystre perspektiver

- Perspektivene for den europeiske stålsektoren blir dystrere for hvert kvartal midt i forstyrrende kriger, globale spenninger, en uløst energikrise, høy inflasjon, strammere økonomiske forhold og historisk høye importandeler som kveler industrien. Denne situasjonen påvirker ståletterspørselen negativt. Det er viktig at EUs politiske beslutningstakere tar en kurs som opprettholder en bærekraftig industri i Europa og svarer på oppfordringen fra den rene teknologiske verdikjeden – hvor stål er en grunnleggende del – om en EU Clean Industrial Deal og hastetiltak for å holde Europa som verdensledende på veien mot ren teknologi, sier Axel Eggert, generaldirektør for European Steel Association (EUROFER).

EUs stålmarkedsoversikt

I andre kvartal 2023 registrerte det tilsynelatende stålforbruket sin femte nedgang på rad på minus 7,6 prosent, totalt 35,6 millioner tonn. Selv om dette volumet er høyere enn forrige kvartal, er det fortsatt under nivåene i 2021 og første halvår 2022. Denne negative trenden forventes å fortsette i minst et kvartal til, noe som fører til en dypere reduksjon i tilsynelatende stålforbruk for hele av 2023 på minus 5,2 prosent mot tildigere estimat på minus 3 prosent. Dette vil markere den fjerde årlige resesjonen de siste fem årene (minus 7,2 prosent i 2022).

I 2024 anslås en sterkere oppgang (opp 7,6 prosent fra 6,2 prosent), men denne oppgangen er betinget av fortsatt svært usikker positiv utvikling i industriutsiktene og ståletterspørselen, skriver EUROFER i pressemeldingen.

Innenlandske leveranser fortsetter å falle

Innenlandske leveranser fulgte samme nedadgående trend i andre kvartal 2023, og falt for femte gang på rad med minus 6,5 prosent. Importen, som gjenspeiler den langvarige nedgangen i etterspørselen, fortsatte å falle med minus 10,2 prosent, men tempoet ble mer enn halvert sammenlignet med første kvartal (-26,6  prosent). Imidlertid har importandelen av tilsynelatende forbruk økt ytterligere (28 prosent), og holder seg på betydelig høye nivåer historisk sett.

EUs stålbrukende sektorer

Mot dette utfordrende bakteppet viste stålbrukende sektorer i EU uventet motstandskraft og fortsatte å vokse moderat med 0,8 prosent også i andre kvartal 2023. Dette skyldtes den positive ytelsen til bil-, maskin- og transportsektorene, oppveier dårlig produksjon innen husholdningsapparater, rør og metallvarer, sammen med den pågående lavkonjunkturen i byggebransjen på minus 2,5 prosent. Denne næringen ståre for 35 prosent av stålforbruket.

«Så lenge høye renter påvirker etterspørselen, forventes resesjonstrenden i byggesektoren å fortsette», skriver EUROFER.

Stålbrukende sektorers vekst anslås å halveres (+ 0,6 prosent) i 2023 sammenlignet med tidligere estimater (+1,3 prosent), og fortsette å avta (+ 0,4 prosent) i 2024, etter en sannsynlig nedgang i bilsektoren.

Kilde: Pressemelding fra EUROFER

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.095