23948sdkhjf

SSAB i tredje kvartal: Svakt europeisk marked, sterk kontantstrøm

SSABs driftsresultat for tredje kvartal 2023 utgjorde 4 371 (mot 6 594 samme periode i fjor) millioner svenske kroner.

Det skriver SSAB i en pressemelding.

Nedgangen sammenlignet med fjorårets høye nivå skyldtes hovedsakelig et svakere marked for SSAB Europe, Tibnor og Ruukki Construction.

Sterk kontantstrøm

Sammenlignet med andre kvartal 2023 gikk konsernets driftsresultat ned med 592 millioner svenske kroner. SSAB fortsetter å generere sterke kontantstrømmer, den operasjonelle kontantstrømmen for tredje kvartal utgjorde 6,3 milliarder svenske kroner.

SSAB Special Steels hadde et driftsresultat på 1 808 (2 390) millioner med en driftsmargin på 23 (28) preosent. Special Steels har en sterk posisjon i markedet for høyfast stål med produkter som tilfører betydelig kundeverdi i form av økt produktivitet og bærekraftytelse. Dette skaper forutsetninger for mer stabile priser over konjunktursyklusen.

Driftsresultatet til SSAB America ble 2 653 Mkr (3 034) og driftsmarginen var 35 (37) prosent. SSAB Europe hadde et driftsresultat på SEK 254 M (1 446) og en driftsmargin på 2 (12).

Svak etterspørsel

«Etterspørselen i Europa er svak og den sesongmessige nedgangen i tredje kvartal var mer uttalt enn normalt. Det er innført tiltak for å tilpasse produksjon, kostnader og bemanning. Målet er å redusere kostnadene med 500 millioner svenske kroner på årsbasis, hvorav cirka 200 millioner svenske kroner er strukturelle. Tiltakene inkluderer midlertidige permitteringer, oppsigelse av fast ansatte, bruk av tidsbank og restriktiv holdning til nyansettelser samt andre faste kostnader. Selv i SSAB Special Steels markeder har kundene blitt mer forsiktige, spesielt i Europa. Markedet i Nord-Amerika for tung plate var mer stabilt i kvartalet», heter det videre i pressemeldingen.

Omstillingen for å fjerne karbondioksidutslipp, senke kostnader og styrke produktporteføljen fortsetter. SSAB har muligheten til å bidra til bærekraftig samfunnsutvikling og dramatisk redusere karbonavtrykket i bransjens verdikjede.

Trenger godkjenninger

Ombyggingen trenger flere tillatelser. Mark- og miljøretten godkjente i oktober vedtaket tidligere fattet av Energimarkedstilsynet om to nye 130 kv-ledninger til SSAB i Oxelösund. Vedtaket kan påklages til jord- og miljøretten. Salget av SSAB Zero, et stål med null utslipp vedrørende scope 1 og 2, fortsetter å utvikle seg i henhold til plan med stor interesse fra mange kunder og segmenter.

Kilde: Pressemelding fra SSAB

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094