23948sdkhjf

Hydro med resultatnedgang i tredje kvartal

Norsk Hydros justerte brutto driftsresultat var på 3,89 milliarder kroner i tredje kvartal, en nedgang fra 9,72 milliarder i samme kvartal i fjor.

Det skriver Hydro i sin kvartalsrapport, som ble lagt fram tirsdag morgen.

Som hovedårsaker til resultatet peker selskapet på «krevende og usikre markeder».

Aluminiumsselskapet peker på «krevende og usikre markeder» som årsaken til fallet.

Hydro er også kraftig ned fra andre kvartal i 2023, da de leverte et brutto driftsresultat på 7,08 milliarder kroner.

- Håndfaste tiltak

– Hydro møter nedgangen i markedet med håndfaste tiltak. I Hydro Extrusions og resirkuleringsvirksomheten bruker vi vår produksjonsfleksibilitet og tilpasningsevne til å håndtere fallende etterspørsel, sier konsernsjef Hilde Merete Aasheim i Hydro.

«Lavere salgspriser på aluminium og alumina, lavere volumer i Extrusions og resirkuleringsvirksomheten, redusert CO2-kompensasjon og donasjoner til flerårige prosjekter i Brasil hadde negativ innvirkning på resultatet, som delvis ble utliknet av lavere råvarekostnader», skriver selskapet i sin kvartalsrapport.

Nedgang i etterspørselen

I tredje kvartal 2023 har den økonomiske veksten møtt utfordringer fra hurtige pengeinnstramminger, som har lagt press på forbruket i husholdningene og investeringer i næringslivet. Etterspørselen etter primæraluminium fortsatte nedgangen inn i tredje kvartal, samtidig som den kinesiske etterspørselen er høyere enn ventet som følge av stor etterspørsel i fornybar- og elbilsegmentene. Den globale etterspørselen har fortsatt vært svak i boligbygg- og industrisegmentene, mens etterspørselen i bilsegmentet har vært mer stabil. I Nord-Amerika har det imidlertid vært en nedgang i lastebil- og bilproduksjonen, noe som også kan bli ytterligere påvirket av streiken til United Auto Workers (UAW). 

Hydro fortsetter arbeidet med å frigjøre likvide midler og redusere arbeidskapitalen, og har hittil i år frigjort mer enn fire milliarder kroner. Det har vært god framdrift i Hydros forbedringsprogram i kvartalet, og forbedringene knyttet til kommersielle ambisjoner har allerede overgått målet for 2023.

Uro: – Til tross for svingninger i markedet og geopolitisk uro, er det lovende utsikter for aluminium på lang sikt, sier Hydros konsernsjef Hilde Merete Aasheim. Foto: Hydro

Lovende utsikter på lang sikt

– Til tross for svingninger i markedet og geopolitisk uro, er det lovende utsikter for aluminium på lang sikt. Innen 2030 forventer Hydro betydelig vekst for aluminium, drevet av elbiler, energieffektive bygg og aluminium i infrastruktur som skal støtte det grønne skiftet, sier Aasheim.

 I tråd med strategien fram mot 2025, fortsetter Hydro å styrke sin posisjon innenfor lavkarbonaluminium og å vokse i attraktive markedssegmenter. Hydro Extrusion har åpnet tre nye presser i Suzhou i Kina, Trzcianka i Polen og Nenzing i Østerrike. Disse nye pressene styrker porteføljen av moderne ekstruderingskapasitet rettet mot bilindustrien, elbilbransjen og bygg- og anleggssektoren. Vekststrategien i Hydro Extrusions er rettet mot å utvide i takt med markedet, særlig med vekt på segmenter der Hydro har et konkurransefortrinn. Utvidelsen av produksjonskapasiteten, i kombinasjon med løpende bærekraftstiltak, gjør virksomheten mer robust.

Resirkulert aluminium

Hydro har som mål å tilføre 1 million tonn i ny resirkuleringskapasitet innen 2027, hovedsakelig i Europa og Nord-Amerika, for å møte den økende etterspørselen etter resirkulert aluminium. Hydro åpnet støpelinjen HyForge i Rackwitz 14. september, og utvidet med det kapasiteten til å forsyne bilindustrien med resirkulert lavkarbonaluminium fra brukt aluminiumskrap. Denne investeringen er en direkte respons på bilindustriens økende behov for deler laget av lett lavkarbonaluminium. I tillegg går byggingen av det nye resirkuleringsanlegget i Cassopolis i Michigan som planlagt. Det arbeides nå med å sette utstyret i drift, og det ventes at produksjonen vil starte opp i november. Det forventes at anlegget vil være i full drift innen andre kvartal neste år etter en gradvis opptrapping i første kvartal.

Den 7. juli ble aksjekjøpet i det polske resirkuleringsselskapet Alumetal S.A gjennomført. Dette har gitt ytterligere 275 000 tonn i årlig resirkuleringskapasitet, en solid resirkuleringsposisjon i Europa og avansert sorterings- og støpeteknologi. I løpet av tredje kvartal ble det kunngjort en investering på 200 millioner kroner som skal gå til modernisering og utvidelse av Alumetals resirkuleringsanlegg i Kęty, Polen. Dette vil øke kapasiteten med om lag 30 000 tonn støpelegeringer til bilindustrien. I tillegg til investeringen i Kęty er det identifisert flere mulige synergieffekter som kan gi en potensiell økning i EBITDA på 10 til 15 millioner euro innen 2027.

 

Kilde: Pressemelding fra Hydro

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.172