23948sdkhjf

IKM-sjefen: Presset økonomi utfordrer sikkerheten i oljenæringen

- Et leverandørselskap har et selvstendig ansvar for kontrakter det inngår.

Det sier IKM-sjef Ståle Kyllingstad.

Dette sier han til Stavanger Aftenblad, som den senere tiden har hatt fokus på oljeselskapenes bruk av markedsmakt, og som er blitt kritisert. «Stadig press på pris går utover sikkerheten og gir økt risiko for storulykker», sa Irene Dahle i Petroleumstilsynet til avisa nylig.

Tydelig stemme

IKM Gruppen er med sine mer enn 3000 ansatte og en omsetning på godt over 5 milliarder kroner, en stor aktør i olje- og gass-sektorens leverandørindustri.

Og konsernsjef Ståle Kyllingstad har vært en tydelig stemme. Nå sier han at et leverandørselskap har et selvstendig ansvar for kontrakter det inngår.

Han ønsker en større bevissthet rundt markedsmakten.

– Da må du også noen ganger si nei. Men hvis du møter et stort oljeselskap, og virkelig trenger jobb fordi du har for lite arbeid, er det ikke alltid lett, sier han til Aftenbladet, og legger til at de som kjøper må være bevisst sitt ansvar.

- Å være eller ikke være

- Å få en slik kontrakt kan bety være eller ikke være, sier Kyllingstad, videre.

I 2016 ble landet rammet av en oljekrise, og Kyllingstad mener at mange av kontraktene som ble inngått da viste seg å være for dårlige i ettertid. Han nevner for eksempel at kontraktene ofte ikke tok høyde for høy inflasjon.

-E n slik situasjon er et godt eksempel på kjøpermakten. For leverandøren er alternativet en virkelig trussel, for ikke å få jobben kan bli mye dyrere enn å få den, fortsetter han til avisa.

Ikke alltid bevisste på makten de har

Kyllingstad mener videre at oljeselskapene ikke alltid er bevisst den makten de har, og det er ikke alltid hvilket oljeselskap man forhandler med som er avgjørende, men hvem du møter i selskapene.

Han er helt sikker på at en presset økonomi går hånd-i-hånd med dårligere HMS.

- Hvis leverandørselskapet er veldig presset på pris, kan det hende at noen velger en billigere og dårligere løsning. Så HMS og økonomi henger i hop, avslutter han.

Kilde: Stavanger Aftenblad

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078