23948sdkhjf

SSB: Prisene på metaller fortsetter å falle

En viktig forklaring bak prisnedgangen i industrien er at prisene på metaller og kjemiske produkter falt for fjerde måned på rad fra august til september.

Prisene på energivarer i PPI økte med 9,2 prosent fra august til september.

Samtidig falt produsentprisene i industrinæringene utenom raffinerte oljeprodukter for fjerde måned på rad.

Det skriver Statistisk sentralbyrå (SSB).

Steg totalt sett

Prisene for industrien samlet sett steg fra august til september. Hovedårsaken til oppgangen var at prisene innen petroleums- og kullvareindustrien steg med litt over 13 prosent.

– Ser vi bort fra raffinerte petroleumsprodukter har prisene i industrinæringene nå falt fire måneder på rad, sier Espen Kristiansen, seksjonssjef i Statistisk Sentralbyrå.

Ned for metaller

En viktig forklaring bak prisnedgangen i industrien er at prisene på metaller og kjemiske produkter falt for fjerde måned på rad fra august til september.

Til sammen var prisnedgangene fra mai til september 15,5 prosent på kjemiske produkter og litt under 10 prosent på metaller.

– De fallende prisene på metaller og kjemiske produkter illustrerer at det er eksportrettet industri som opplever det sterkeste prisfallet. Dette kommer riktignok etter en periode med svært sterk prisvekst for eksportørene, sier Espen Kristiansen.

Det var en stort sett sammenhengende prisoppgang fra høsten 2020 til sommeren 2022 på metaller og kjemiske produkter.

Fortsatt høyt prisnivå

Fra juli 2022 til mai 2023 gikk prisene i begge næringene ned, men det var også måneder med prisoppgang i denne perioden.

I september 2023 ligger prisnivået fortsatt over 50 prosent høyere enn prisnivået høsten 2020 for begge disse industrinæringene.

 

Kilde: Statistisk sentralbyrå (SSB)

KLIKK for alle artikler i Råvarer og energipriser.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078