23948sdkhjf

Aker BP vil bruke DeepOcean-operert ubemannet overflatefartøy

DeepOcean og Aker BP har blitt enige om å være banebrytende i bruken av et ubemannet overflatefartøy (USV) for undervannsinspeksjon, vedlikehold og reparasjon (IMR) og undersøkelsesarbeid.

Den første USV’en er planlagt å være klar for offshore-operasjoner fra 2025, da den vil gå på en åtteårig charteravtale med DeepOcean fra spesialistleverandøren USV AS.

Aker BP og DeepOcean samarbeider allerede under en rammeavtale for havbunns-IMR og undersøkelsesarbeid, og Aker BP har bidratt til utviklingen av USV.

Fra tradisjonelle fartøy til USV

De to selskapene deler en langsiktig ambisjon om å flytte 30 prosent av IMR-arbeidet fra tradisjonelle fartøyer til USV.

- Vi har samarbeidet med DeepOcean i mange år om utvikling av fjernstyrte undervannsoperasjoner, og ubemannede operasjoner er et naturlig neste steg i denne utviklingen. Vår teknologistrategi er forankret i et ønske om å redusere både utslipp og kostnader. Dette er en agenda som DeepOcean deler, sier Torbjørg Opedal, VP Subsea i Aker BP.

Det er anslått at USV-løsningen kan redusere CO2-utslipp med mer enn 90 prosent sammenlignet med et konvensjonelt offshorefartøy når de utfører havbunns IMR-operasjoner.

Fjernstyrt

USV’en blir 24 meter lang og 7,5 meter bred. Den vil bli fjernstyrt fra land – men vil ha mange autonome funksjoner for å sikre spredningens sikkerhet og integritet. Den kan fungere under tøffe værforhold. Under operasjoner vil både USV-fartøyets mannskap og ROV-operatørene være samlokalisert i samme fjernbetjeningssenter.

– Aker BP oppfordrer og utfordrer hele tiden leverandørindustrien til å utvikle løsninger som kan redusere kostnadene og det miljømessige fotavtrykket som normalt forbindes med offshorevirksomhet. Enda viktigere, de jobber i partnerskap med oss for å realisere løsningene. Deres støtte understreker attraktiviteten til ubemannede og fjernstyrte fartøysteknologier, noe som vil komme både Aker BP og DeepOcean til gode, sier Øyvind Mikaelsen, administrerende direktør i DeepOcean.

1500 meters dyp

USV’en vil være utstyrt med en arbeids-ROV som er i stand til å operere ned til 1500 meters vanndybde, pluss en betydelig verktøypakke for å utføre undervannsoperasjoner. USV vil være i stand til å håndtere det meste av alt undervannsinspeksjonsarbeid, undersøkelsesarbeid og en betydelig del av undervannsintervensjonsoppgaver.

- Når USV’en er konstruert, testet og klar for offshoreoperasjoner, ser Aker BP frem til å bruke den på våre undervannsfelt. Det er en smart løsning som gjør oss i stand til å ta i bruk kjente subsea-teknologier, men uten å ta med et stort fartøy eller unødvendig mengde personell offshore, sier Jarle Marius Solland, Aker BPs operasjonsleder – subsea execution & survey.

USV’en vil være utstyrt med et hybrid dieselelektrisk fremdriftssystem og en batteripakke som lar det ubemannede fartøyet operere offshore i opptil 30 dager uten å lade eller fylle drivstoff.

Kilde: Pressemelding fra DeepOcean

KLIKK for alle artikler i Kontrakter og oppdrag.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125