23948sdkhjf

Økning av konkurser også innen industriproduksjon

Selv om økningen i antall konkurser er størst innen bygg og anlegg, har økningen innen industriproduksjon gått litt under radaren, skriver Creditsafe i en pressemelding

Nok en gang er bygg og anlegg den største driveren til at antallet konkursene øker.

Samtidig ser man tendenser til at langvarig slitasje begynner å sette spor blant prosesstunge industri- og produksjonsbedrifter.

330 konkurser i september

329 norske selskaper gikk konkurs i september, en økning på 10 prosent sammenlignet med fjorårets 298 konkurser. Denne økningen er noe mindre enn hva vi har sett i årets første måneder, men det er likevel ingen tegn på at konkurskurven er i ferd med å flate ut.

Totalt gikk 813 selskaper konkurs i tredje kvartal, noe som gir en økning på 18 prosent sammenlignet med 690 konkurser i fjor. Kvartalets konkurstopp kom i august, men vi har sett en fortsatt trend med en stabil økning i antall konkurser gjennom hele tredje kvartal.

 

Industriproduksjon gått under radaren

– Vi skal være obs på utviklingen for prosesstunge bedrifter innen industriproduksjon, samt transportbransjen. Her ser vi også en markant økning i konkurser sammenlignet med fjoråret, og dette er nok knyttet til økte kostnader på råvarer, elektrisitet og logistikk, som har ført til slitasje over tid. I tillegg påvirkes nok mange av disse bedriftene av utviklingen innen bygg og anlegg, daglig leder Per Fjærestad i Creditsafe Norway.

Totalt for de ulike bransjekodene som faller inn under paraplyen produksjon ser vi en konkursøkning på 22 prosent i årets ni første måneder, sammenlignet med samme periode i fjor.

Og ser man nærmere på de ulike bransjekategoriene fremstår utviklingen dramatisk:

  • Syv konkurser i bransjekoden “Produksjon av andre ikke-metallholdige mineralprodukter”, som blant annet omfatter betongproduksjon, gir en økning på hele 600 prosent sammenlignet med fjoråret.
  • Fem konkurser innen “Produksjon av andre transportmidler”, som blant annet omfatter skipsteknologi, gir en konkursøkning på 400 prosent.

Mindre bransjer

– Fordi dette er mindre bransjer vil selvsagt noen få konkurser naturligvis gi store utslag i statistikkene, men det vil også ha en betydelig påvirkning i disse respektive markedene, sier Fjærestad.

 

Kilde: Pressemelding fra Creditsafe

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.407