23948sdkhjf

Industrial AM skal 3D-printe metall

Med 3D-printing i metall og solid støtte fra blant annet Equinor og Aker BP satser nå det nyetablerte Industrial AM på å ta grep om markedet med større effektivitet og mer bærekraft enn det som er tilfellet i dag.

Industrial AM eies av Testpartner, Momek Robotics og Kunnskapsparken Helgeland (KPH).

De har gått sammen om å etablere  Industrial AM, et selskap som satser på 3D-printing i metall.

Framtidens produksjonsmetode

- Vi er overbevist om at dette er framtidens måte å produsere mange typer komponenter på, sier forretningsutvikler Thomas Borgen.

3D-printing innenfor metall krever spisskompetanse, og en hel verdikjede som også kan scanne, designe 3D-printe, varmebehandle, maskinere og teste komponentene.

Med god støtte fra Equinor og Aker BP skal Industrial AM ta store markedsandeler innenfor olje- og gass-, prosess- og mineralindustri, havbruk og fornybar-industrien.

Industriell backing

Gjennom våre eiere, og med de to store offshore-operatørene i ryggen, så har vi et solid fundament som gjøre at vi skal lykkes i en bransje som er relativt fersk, men som er spådd en stor vekst, sier Borgen videre.

Han mener at 3D-print-teknologien, som det nyetablerte selskapet anskaffer, er noe av det råeste som finnes i verden. Den kan brukes på flere typer metaller fra vanlig «svartstål» til titan, som han selv sier.

– Ved oppstart er det investert i en printer som kan lage store komponenter på en effektiv måte i mange forskjellige type metaller. Hvis det kan sveises, så kan det printes, sier Borgen.

-Vi er sikre på at dette er en framtidsrettet måte å produsere på . Det finnes så mange fordeler for kundene: Det er rask måte å produsere på, vi utnytter råvarene ved at veldig lite materiale maskineres bort. Videre vil det være billigere å produsere på denne måten fordi produksjonen kan gjøres nærmere der behovet er, i stedet fra å hente produktene fra for eksempel i Asia, sier en engasjert Borgen.

«On demand»-produksjon

«On demand»-produksjon vil også kunne være fordel ved at kundene kan kutte kostnader fordi de slipper ha et stort varelager, men kun bestille det de faktisk skal bruke.

 – Ved å kunne produserer og levere raskt vil vi kunne ta ned behovet for å ha reservedeler liggende fordi man ikke har tid til å vente i uker og måneder på at en ny del skal produsere og leveres.

Det at Equinor og Aker BP er med å risikoavlaster i etableringsfasen viser at dette er viktig for kundene våre , sier Borgen videre, og legger til at de ikke hadde klart å etablere Industral AM med den ambisjonen som selskapet har uten deres støtte.

Hele verdikjeden

Borgen sier videre at de forventer å komme i gang i løpet av første halvår neste år, med den første printeren i sitt slag i Norge.  I første omgang ser Borgen for seg et par ansatte, men med ambisjoner for rask oppskalering.

-Dette er ambisjonen vår, og vi har tro på dette da vi har våre samarbeidspartnere og eierne i ryggen. Vi skal tilby en helhetlig tjeneste som dekker hele verdikjeden fra tegnebrettet til ferdig produkt. , avslutter Borgen.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125