23948sdkhjf

Kongsberg Gruppens største kontrakt noensinne

Kongsberg Defence & Aerospace (KDA) har blitt tildelt kontrakt verdt cirka 16 milliarder kroner av det polske forsvarsdepartementet for å levere fire NSM (Naval Strike Missile) Coastal Defence System (CDS) skvadroner

Dette er den største enkeltkontrakten i Kongsberg Gruppens historie.

Polen var den første nasjonen som kjøpte NSM CDS-kapasiteten i 2008, og deretter med en ekstra skvadron i 2014. Kontraktstildelingen bygger på mer enn et 10-år med vellykket samarbeid mellom KDA, den polske regjeringen og polsk industri. De nye leveransene vil fortsette inn i 2030-årene.

Viktig milepæl

– Denne kontrakten er den største enkeltkontrakten i Kongsberg Gruppens historie, og er en viktig milepæl i vår mer enn 200 år lange historie. Polen har vært en langvarig partner, og vi er stolte over å signere denne avtalen. Med den endrede sikkerhetssituasjonen i Europa er Polen fast i sin forpliktelse til å sikre viktige forsvarskapasiteter, og for Kongsberg Gruppen som industripartner sikrer dette forutsigbarhet til å investere og fortsette å bygge kapasitet for å levere på disse behovene, sier adm. Dir.  Geir Håøy i Kongsberg Gruppen.

- NSM-kystforsvarssystemet spiller en betydelig rolle i å støtte nasjoners evne til å forsvare sitt territorium og sine innbyggere. Vi er stolte av å støtte Polen i å bygge opp en slik kapasitet. Det polske forsvarsdepartementets besluttsomhet om å anskaffe flere NSM CDS er et tegn på tillit og bekrefter at systemet vårt representerer den mest effektive kapasiteten som er tilgjengelig, sier Eirik Lie, leder i Kongsberg Defence & Aerospace.

Vil tilby opplæring

Kystforsvarssystemet bruker NASAMS kommando og kontroll med NSM kontrollfunksjonalitet. Polsk industri vil bidra til betydelige deler av omfanget, inkludert kommunikasjonssystemet, kjøretøyer og en del av kommando- og kontrollsystemet, samt ta del i systemintegrasjonsaktiviteter.

Som en del av kontrakten vil KDA tilby opplæring og teknisk støtte, inkludert simulatorer, for å gjøre det mulig for polsk personell å utføre vedlikeholdstjenester i Polen.

NSM kan brukes fra både land- og sjøbaserte plattformer og er allerede i bruk av, eller under levering til, 12 land. NSM er et femte generasjons Strike Missile, og regnes som det mest avanserte marineangrepsmissilet i verden, opprinnelig utviklet av KDA for Sjøforsvaret. Missilets stealth-design gjør det vanskelig å oppdage, og søkersystemet muliggjør autonom målgjenkjenning av målene.

Kontrakten er avhengig av godkjent eksportfinansiering. Finansieringen forventes å være ferdig i løpet av få uker.

Kilde: Pressemelding fra Kongsberg Gruppen

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109