23948sdkhjf

Hydros fabrikker kutter årlig strømforbruk med 100 GWh

Hydros fem aluminiumsverk i Norge går nå i gang med nye tiltak for energieffektivisering.

Et første steg vil spare mer enn 100 GWh strøm årlig og tilsvarer forbruket til 6000 husholdninger.

– Effektiv energibruk er svært viktig for vår konkurranseevne. Med ny teknologi og løsninger innen energieffektivisering ser vi at det er mulig å kutte strømforbruket i fabrikkene ytterligere. Det reduserer kraftbehovet, og gir miljøgevinst både for Hydro og for Norge, sier Ola Sæter, leder for Hydros aluminiumsverk.

De nye tiltakene for energieffektivisering vil bli gjennomført i flere faser. Verkene skal først øke tempoet med å skifte ut eldre belysning til LED-lys. Samtidig skal et system som regulerer belysningen basert på behov og bevegelse tas i bruk. Systemet kan gi opp mot 90 prosent strømbesparelse sammenlignet med tradisjonell belysning. I tillegg til redusert energiforbruk gir det bedre lyskvalitet, som er viktig for både arbeidsmiljø og sikkerhet. 

Skal til netto null

Siden 1990 har Hydro i Norge redusert egne CO2-utslipp med 55 prosent. Samtidig er elektrolysen effektivisert og kuttet strømforbruket per tonn aluminium produsert. Men de nærmeste årene kommer Hydro likevel til å trenge betydelige mengder ny fornybar kraft til sine aluminiumsverk. For Hydro løper kraftkontrakter på over 5 TWh ut i 2030. Disse kraftavtalene må erstattes. 

Samtidig satser Hydro stort på utvikling av ny teknologi, blant annet en ny og banebrytende nullutslipssteknologi, som også er energikrevende. 

Ola Sæter i Hydro

Viktig: – Effektiv energibruk er svært viktig for vår konkurranseevne.Ola Sæter, leder for Hydros aluminiumsverk. Foto: Hydro

– Vårt mål er klart: Vi skal helt til null og produsere utslippsfritt aluminium.- Det krever mer kraft, men også at vi snur alle steiner og at vi ser på tiltak langs hele verdikjeden, sier Sæter.

Det siste året har Hydro produsert sine første volum md nær nullkarbon-aluminium fra resirkulert forbrukerskrap og startet testing av karbonfangst i Sunndal. Samtidig utvikles også nye løsninger for både grønt hydrogen og biogass som erstatning for fossile energikilder. 

– Mange av klimatiltakene vil kreve mer strøm. Hydro er en stor strømprodusent og strømforbruker. Vi vil derfor både oppgradere egen kraftproduksjon, bygge ut ny fornybar kraft selv og gjennomføre omfattende energieffektiviseringstiltak under eget tak, sier Sæter. 

Mange mindre tiltak gir stor gevinst

Hydros fornybarselskap Hydro Rein skal gjennomføre utrullingen av de nye energieffektiviseringstiltakene i samarbeid med de fem fabrikkene. 

– Både energieffektivisering og lokal energiproduksjon er viktige bidrag for å frigjøre belastning i nettet og samtidig gjøre mer kraft tilgjengelig. Hydro Rein tilbyr ulike energiløsninger for å hjelpe industrien med å optimalisere strømforbruket. Blant annet kan vi bruke eksisterende data på en bedre måte slik at fabrikkene lettere kan måle enkelttiltak og vite om det har energisparende effekt. Vi gleder oss til å bidra inn i dette viktige arbeidet for Hydros fabrikker i Norge, sier Marianne Wergeland Jenssen, leder for energiløsninger i Hydro Rein.

Kilde: Pressemelding fra Hydro

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094