23948sdkhjf

Holder utslipp fra smelteverk hemmelig

I følge norske beregninger slapp over 100.000 tonn svoveldioksid og tungmetaller i fjor ut fra Nikel-verket rett på andre siden av grensen, men russerne ønsker ikke å samarbeide om problemet
Norske myndigheter har de siste 20 årene uten hell forsøkt å få Nikel-verket i Petsjenga kommune, noen kilometer fra Norge til å redusere utslippene fra smelteverket. Men konsernet skjuler seg bak russisk lovgivning som sier at utslippene er forretningshemmeligheter, skriver Finnmark Dagblad.

Beregninger gjort av de norske miljøvernmyndigheter viser at utslippene av svoveldioksid og tungmetaller i fjor var på mere enn 100.000 tonn.

– Vi er veldig skuffet over at det vises så liten vilje på russisk side for å få redusert utslippene fra Nikel-verket. Dette er Norges holdning og den tar vi opp med russiske myndigheter hver gang vi møtes, senest under møtet mellom Jens Stoltenberg og Dmitrij Medvedjev denne uken, sier Jan Thompson, seniorrådgiver i miljøverndepartementet.

Politisk press
I 2010 trakk Norilsk-Nikel konsernet seg fra en avtale om modernisering av fabrikkanlegget på smelteverket, der norske midler var satt av til å få redusert utslippene med inntil 90 prosent.

Problemene rundt Nikel-verket blir et av punktene på dagsordenen når den russiske energi- og miljøvernministeren i dag gjester næringsminister Trond Giske og miljøvernminister Bård Vegard Solhjell i Oslo.
Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.094