23948sdkhjf

Nammo klarer ikke å produsere nok kuler og krutt

Ammunisjonsbedriften Nammo klarer ikke å dekke etterspørselen. Krigen i Ukraina gjør at vesten ikke klarer å møte behovene.

Nammo holder til på Raufoss, og er Norges eneste ammunisjonsfabrikk.

Bedriften går det suser for tiden, og har mer enn nok å gjøre som følge av Russlands krigføring i Ukraina.

Fulle ordrebøker ikke nok

Men:

– Det høres flott ut at ordreboka er full, og at etterspørselen er enorm. Men det er alarmerende at vi i vesten ikke har en industri som er i stand til å møte behovene, sa Nammos kommunikasjonsdirektør Fredrik Tangeraas på Arendalsuka onsdag.

Det skriver Oppland Arbeiderblad (OA). Kommunikasjonsdirektøren for bedriften som sysselsetter 3000 ansatte i 11 land, la til at de har en stor utfordring med å øke kapasiteten raskt nok.

Tangeraas sa også at dette ikke gjelder bare for Nammo, men for alle de 100 største forsvarsprodusentene i verden. Her ligger Raufoss-bedriften på en 90. plass, men er en viktig produsent fordi de er ledende innen sine nisjer.

Uttømmelig etterspørsel

På møtet under Arendalsuka kom det fram at Ukraina bruker 6000 artilleriskudd daglig, noe som tilsier 2,2 millioner skudd i året. Vesten produserer 650.000 skudd i året, mens Russland produserer to millioner.

Etterspørselen etter ammunisjon og Nammo-spesialiteten M72 og artillerigranater er nærmest uttømmelig som følge av Russlands krig mot Ukraina, skriver OA.

Stor, men liten: Nammo på Raufoss er verdens 90. største forsvarsprodusent. Foto: Googlemaps

Polikerne og leder av forsvarskommisjonen, Knut Storberget, som deltok i paneldebatten, lovte en satsing på og investeringer i forsvaret.

- Som musikk i mine ører

– Det er musikk i mine ører at det skal prioriteres og at man skal sikre stabile rammevilkår. Det vi trenger er lange forutsigbare kontrakter. I tillegg er det bevilgninger av kapital. Vi har sprengt bukselommene våre i jakten på kapital til å investere med, svarte Tangeraas fra Nammo.

 

Kilde: Oppland Arbeiderblad

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062