23948sdkhjf

De nominerte til stålkonstruksjonsprisen er klare

Sonja Henie Ishall i Oslo, den nye rasteplassen Espenes i Vestland fylke og Fløybyen i Arendal skal konkurrere om å motta Norsk Stålkonstruksjonspris 2023 9. november.

Avgjørelsen om hvilke av disse tre prosjektene som får prisen blir avslørt under Norsk Ståldag på Grand Hotel i Oslo 9. november.

Dette er de tre nominerte:

Nominert: Sonja Henie Ishall på Frogner er i Oslo er nominert. Foto: Dyrvik Arkitekter

Sonja Henie Ishall er lokalisert på sydsiden av Frogner stadion i Oslo. Det er en arena for kunstløp, ishockey, kortbaneløp og andre idretter. Bygget består av plaststøpte betongvegger med takkonstruksjon av buede stålfagverk som spenner over hele hallen og tette takelementer. Ytterveggene består hovedsakelig av glass og granitt. I tillegg er det en del stålsøyler og -bjelker i vest- og østfløy. Taket er dekket med grønt mosebelegg. De ni stålfagverkene har hver en vekt på 10 tonn, en lengde på 35 meter og en høyde på 1,5 meter, bestående av rør, som er valset og buet med flere radier, der hver bue er delt i tre deler. Buens lengde er om lag 38 meter.

Nominert: Espenes rasteplass mellom Odda og Kinsarvik i Vestland fylke er nominert. Foto: Frid-Jorunn Stabell

Espenes rasteplass er et turistvegprosjekt mellom Kinsarvik og Odda, med god utsikt nordover Sørfjorden. Prosjektet har to funksjonssoner, en utsiktspaviljong med en 64 meter lang og fire meter bred takkonstruksjon med 12 dobbeltkrumme takmoduler i ulik høyde, holdt oppe av massive stålsøyler, og et servicebygg som inneholder teknisk rom og toaletter. Hele konstruksjonen er bygget i rustfritt stål. Servicebygget er et høyt signalpunkt som henvender seg mot veien, og den lavere takkonstruksjonen henvender seg mot fjorden. Det er den dobbeltkrumme skallkonstruksjonen som gjør det mulig å klare spennet på åtte meter med kun 6 mm platetykkelse.

Nominert: Glassheisen i Arendal er nominert. Foto: Stålbygg

Fløybyen heis og bro i Arendal består av en glassheis som går opp gjennom 43 meter fjell og et 22 meter høyt ståltårn, som er kledd i glass. Heisen ender opp i en 30 meter lang stålbro og amfi med byens beste utsikt. Heisen knytter to bydeler sammen, som et løft for sentrumsutviklingen i Arendal. Den er blitt byens nye landemerke. Heisen skapte mye lokal blest da den ble bygget fordi det var store overskridelser underveis. Alle stålprofilene i tårnet er skreddersydde. I gangbroen og tårnet har det gått med til sammen 220 tonn stål. For å redusere behov for oppvarming og sikre høyt innslipp av solvarme, er tårnet kledd i klart glass med lav U-verdi. Over glassene er det et hulrom som skal sikre at glassene har en viss mulighet til å bevege seg uavhengig av stålkonstruksjonen.

Kilde: Kilde: Stålbygg

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094