23948sdkhjf

Oppgraderer gjerde langs grensen til Russland

Gjerdemontøren HT Gjerde har fått oppdraget med å oppgradere det snart 70 år gamle reinsdyrgjerdet som løper langs grensen mellom Norge og Russland.

Utskifting av gjerdekomponenter skal sikre at reinsdyr ikke kan ta seg inn i nabolandet i øst.

– Et krevende oppdrag der vi ikke kan krysse grensen på noe tidspunkt, sier styreleder i HT Gjerde Finnmark, Kjell Magne Grønnli.

Nedslitt - stått siden 1954

I 1954 ble det montert et gjerde langs den 196 km lange grensen mellom Norge og Russland. Hensikten var å hindre at norskeide reinsdyr vandret inn på russisk territorium. Det stedvis nedslitte gjerdet skal nå gjennomgå en omfattende oppgradering, et prosjekt som gjennomføres av selskapet HT Gjerde Finnmark AS på oppdrag fra Landbruksdirektoratet.

Oppgraderingen skjer i en utvalgt strekning på sju kilometer, og blir et krevende oppdrag av flere grunner, forklarer styreleder i HT Gjerde Finnmark, Kjell Magne Grønnli.

– Nettinggjerdet skal oppgraderes i et område med mye berggrunn, noe som betyr langt mer borearbeid enn normalt. Et annet element er at området er ufremkommelig for våre gjerdemaskiner, så det blir mye manuelt og tidkrevende arbeid. Totalt skal seks mann bore opp mot 1500 punkter og montere rundt 800 nye gjerdestolper, noe som vil ta rundt én måned å gjennomføre, forklarer Grønnli.

Daglig leder i HT Gjerde Finnmark, Mikkel Mathis Eira, skal lede prosjektet som har oppstart i midten av juli måned.

– Gitt dagens geopolitiske situasjon er det svært viktig at vi ikke på noe tidspunkt krysser grensen til Russland under arbeidet. Det bidrar til å gjøre dette arbeidet ekstra krevende, sier Kjell Magne Grønnli.

45 000 meter bølgetråd

Gjerdene oppgraderes i et område hvor det stedvis samler seg mye snø, og derfor er det planlagt at mer enn 2 kilometer av gjerdet skal ha en høyde på 5 meter. De øvrige delene av gjerdet skal ha en høyde på 1,8 meter, med rundt 3 meter avstand mellom gjerdestolpene. Totalt skal det monteres 5000 meter med såkalt high-tensile netting, og 45 000 meter bølgetråd.

Ikke til Russland: Utskifting av gjerdekomponenter skal sikre at reinsdyr ikke kan ta seg inn i nabolandet i øst. Foto: Maxence Pion

– Gjerdet vil fortsatt ikke ha noen grensefunksjon, men vil være viktig for å hindre reinsdyrflokker å ta seg inn i Russland, noe vi vet kan skape utfordringer for eierne. Med en oppgradering som dette vil gjerdet fylle sin funksjon og holde seg vedlikeholdsfritt i mange tiår framover, avslutter styreleder i HT Gjerde Finnmark, Kjell Magne Grønnli.

Kilde: Pressemelding fra HT Gjerde

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078