23948sdkhjf

Forsvarsmateriell oppgraderer NASAMS-radarer

Kongsberg Defence & Aerospace (KDA) har inngått kontrakt med Forsvarsmateriell om oppgradering av radarene på luftvernsystemet NASAMS.

Norge har i mange år benyttet seg av luftvernsystemet NASAMS (Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System), som blant annet består av utskytingsenheter med missiler, kommando- og kontrollstasjoner, radarer og elektrooptiske sensorer.

Bytte ut enkelte deler

Nå skal radarene, kalt “AN/MPQ-64” oppgraderes ved at en bytter ut enkelte deler.

– Hensikten med oppgraderingen er å sørge for at luftvernsystemet NASAMS opprettholder sin evne til å detektere, identifisere og bekjempe lufttrusler. Oppgraderingen vil gi NASAMS- radarene samme konfigurasjon og status som våre samarbeidspartnere har og med samme funksjonalitet som nye radarer leveres med. Denne oppgraderingen bidrar til en ytterligere modernisering av Norges luftvern, sier sjef for Luftkapasiteter og brigader, Jarle Nergård i Forsvarsmateriell.

Mange nasjoner

– De planlagte oppgraderingene viderefører utviklingen av NASAMS, og drar nytte av fremskritt gjort i samarbeid med andre NASAMS-nasjoner. Det store og økende antallet NASAMS-brukernasjoner bidrar til den kontinuerlige videreutviklingen av systemet, sier Kjetil Myhra, direktør for Integrated Defence Systems i Kongsberg Defence & Aerospace.

NASAMS er et mobilt system med høy operasjonell fleksibilitet for beskyttelse av for eksempel flybaser, havner, hærstyrker eller befolkede områder. Det er i bruk i 13 land, inkludert Norge, USA og Ukraina.

Verd 365 millioner kroner

Kontrakten om oppgradering av nye NASAMS-radarer inngås med Kongsberg Defence & Aerospace og har en verdi på 365 millioner norske kroner. Første radar oppgraderes av produsenten Raytheon Missile and Defense som også vil levere oppgraderingsmodulene. Resterende oppgraderinger av radarene vil Kongsberg Aviation Maintenance Services stå for.

Prosjektet skal være ferdig innen utgangen av 2025.

Kilde: Pressemelding fra Kongsberg Gruppen

KLIKK for alle artikler i Kontrakter og oppdrag.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.203