23948sdkhjf

Tøffe tall fra Ulstein

Ulstein Group hadde i 2022 en omsetning på 633,4 millioner kroner og et driftsresultat på -13 millioner kroner.

«Selv om vi i 2022 så slutten på den akutte fasen av pandemien, påverket Covid-19 fortsatt både omsetning og kostnadsnivå. Krigen i Ukraina har gitt utfordringer for globale forsyningskjeder og ført til generell prisøkning, noe som har hatt negative konsekvenser for konsernet. Spesielt prisutviklingen har innvirket på kontraheringsaktiviteten i alle våre markedssegment. Ulstein har likevel greidd å opprettholde et høyt aktivitetsnivå gjennom deler av året, spesielt innen design, ettermarked og service», heter det i en pressemelding fra konsernet..

Avsluttet året med mange kontrakter

Ulstein gikk inn i 2022 uten nybygg på verftet, og med et avgrenset tall prosjekter i ordrebøkene, men avsluttet året med flere CSOV-kontrakter både for design og skipsbygging, en design- og utstyrskontrakt for en hekktråler og designkontrakt for et tungtransportfartøy.

«I tillegg har våre designbedrifter i Norge og Nederland inngått flere konseptdesignavtaler med ulike kunder. Vi var spesielt glade for å skrive kontrakt med Olympic, som er en returnerende kunde, på to nybygg ved Ulstein Verft. Denne kontrakten inkluderer skipsdesign og skipsbygging, og også systemintegrasjon og forsyning av avanserte hybride kraft- og kontrollsystem», skriver konsernet videre.

Styrket seg innen ettermarkedssegmentet

I pressemeldingen går det også fram at man i 2022 også har styrket posisjonen til Ulstein som en vesentleg aktør innen service- og ettermarkedssegmentet. Ulstein har hatt om lag 30 fartøy innom verftet for klassing, reparasjons- eller serviceoppdrag, som også har generert leveranser fra fleire Ulstein-bedrifter. I Kina har Ulstein Electrical Technology gjennomført en rekke prosjekter, og blant annet sammen med Ulstein Power & Control lykkes i å selge reservedeler og ettermarkedstjenester til Sinoocean. Ulstein Marine Equipment er også inne i en positiv trend, og ett av deres prosjekt innebærer levering av hovedtavler som en del av GE-kraftpakken til Actas fartøy under bygging i Tyrkia.

«Vi har i 2022 blitt tildelt ulike priser og nominasjoner for vårt innovative arbeid med utvikling av TWIN X-STERN, Acta-skipene, løsningene i ECOFIVE-tråleren og ULSTEIN THOR, inkludert en innovasjonspris og prisen for Årets industridesignbedrift. Vi vil fortsette satsingen på innovasjon innen vår produkt- og tjenesteportefølje, bestående av smarte løsninger som dekker kundens behov», skriver selskapet videre i pressemeldingen.

Miljøvennlig teknologi

Ulstein venter økt etterspørsel etter miljøvennlig teknologi på nybygg og mulighetene for lav- og nullutslippstonnasje i årene framover. Konsernet bidrar aktivt i utviklingen av nye skipsløsinger for å redusere utslipp til luft, for eksempel nye løsninger relatert til batteri, alternative energibæerere og nye skrogformer. Dette er viktige bidrag fram mot lav- og nullutslippssamfunnet. Mer miljøvennlig skipsfart og økedne digitalisering vil påvirke etterspørselen etter nybygg og tjenester i flere markedssegment.

«Det norske kostnadsnivået i arbeidsintensiv industri gjør det krevende å konkurrere internasjonalt. Dersom man framover ønsker ei komplett maritim klynge i Norge, må myndighetene være med på å legge til rette for dette, blant annet gjennom innføring av seriøsitetskrav i offentlige anbud. En ensidig innføring av særkrav i Norge gir norske bedrifter en konkurranseulempe. For å nå de målene Norge har innen maritim næring, mener vi at det vil være avgjørende at et CO2-fond, basert på samme prinsippene som NOx-fondet, blir opprett», heter det avslutningsvis i pressemeldingen.

 Ulstein Groups hovedtall for 2022:

Driftsinntekter: 633,4 millioner kroner (2021: 1,2 mrd. kr)

Driftsresultat: -13 millioner kroner (2021: 56,4 mill. kr.)

Resultat før skatt: -28,3 millioner kroner (2021: 18,7 mill. kr)

 

Kilde: Pressemelding fra Ulstein Group

KLIKK for alle artikler i Verft og fartøy.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078