23948sdkhjf

Verdens første resirkulerte aluminium produsert med grønt hydrogen

Hydro har produsert verdens første vellykkede parti aluminium med grønt hydrogen som energikilde. Testen er et skritt videre på veien mot karbonfritt aluminium.

I testen ble fossil naturgass erstattet med CO2-fritt, grønt hydrogen som energikilde i resirkulering av aluminium.

Testen ble utført ved et støperi i Hydros ekstruderingsanlegg i Navarra, Spania. 

Kutte utslipp

– Vi er svært fornøyde med å kunne gjennomføre denne testen, som er et bevis på Hydros engasjement for å kutte utslipp. Når vi fjerner karbonutslippene fra energikilden vi bruker, kan vi i fremtiden klare å produsere karbonfritt, resirkulert aluminium fra brukt skrap, sier konserndirektør Paul Warton i Hydro Extrusions. 

Testen ble utført og ledet av hydrogeneksperter fra Hydro Havrand, Hydros grønne hydrogenselskap, i samarbeid med ingeniør- og teknologiselskapet Fives. Med ekspertise innen hydrogenbrennerteknologi og løsninger for aluminiumsindustrien har Fives bidratt med å designe og levere nøkkelkomponenter, samt systemer som er nødvendige for å operere sikkert og effektivt. 

Hydrogen er en god løsning

– Denne testen er et ledd i vårt arbeid med å utvikle løsninger for å bytte ut fossilt brennstoff med hydrogen, og å bevise at hydrogen er en god løsning for å kutte utslipp i aluminiumsindustrien. Grønt hydrogen kan fjerne de vanskeligste utslippene fra fossilt brensel i prosesser der elektrisitet ikke er et alternativ, både i aluminiumsindustrien og i annen tungindustri, sier Per Christian Eriksen, leder i Hydro Havrand. 

Grønt hydrogen er en av de mest lovende løsningene for å fjerne de mest utfordrende utslippene i industrien. I aluminiumsindustrien kan grønt hydrogen erstatte naturgass i prosesser som krever høye temperaturer. Dette er tidligere blitt prøvd ut i laboratorietester, men i Navarra har Hydro nå gjennomført verdens første vellykkede test i industriell skala. Aluminiumet fra testen vil bli brukt til å lage verdens første ekstruderte profiler produsert med hydrogen. 

Hydrogen oppfører seg annerledes og brenner ved en annen temperatur enn naturgass. Formålet med testen er derfor å få innsikt i hvordan disse forskjellene påvirker smelteprosessen og metallkvaliteten. Dette er et nødvendig skritt mot å modne teknologi og løsninger slik at hydrogen kan tas i bruk i full skala til resirkulering av aluminium. Resultatene fra testen kan også være relevante for bruk av hydrogen i primærproduksjon av aluminium, og i andre prosesser som krever høye temperaturer, som produksjon av glass eller sement. 

Hydro og Fives analyserer testresultatene, og endelig rapport forventes å være klar til høsten. Hydro Havrand vil fortsette å utvikle kompetanse på bytte til hydrogen som brennstoff i industrien, med mål om å bli ledende leverandør innen grønt hydrogen til industrien.  

Om grønt hydrogen:
  • Hydrogen er en allsidig energibærer og kan brukes som brennstoff, og som råstoff i ulike industrier, som aluminium, glass, stål og sement.  
  • I dag forbruker verden nesten 100 millioner tonn hydrogen årlig, hovedsakelig i oljeraffinerier og ammoniakkanlegg. Over 99 prosent av dagens hydrogen er laget av  naturgass eller kull, noe som resulterer i årlige utslipp på 900 millioner tonn CO2.
  • Grønt hydrogen er et utslippsfritt alternativ som kan erstatte både tradisjonelle produksjonsmetoder for hydrogen og bruken av fossilt brensel i industrien og i transportsektoren. Det produseres ved å bruke fornybar elektrisitet til å splitte vannmolekyler til hydrogen og oksygen, og har ingen utslipp av klimagasser. 
  • Grønt hydrogen kan spille en nøkkelrolle i den globale overgangen til en bærekraftig og utslippsfri økonomi. For bruk i prosesser som krever høy varme må industrien utvikle løsninger som tillater overgang fra fossilt brensel til hydrogen.  

Kilde: Pressemelding fra Hydro

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.083