23948sdkhjf

Liten nedgang i utslipp av klimagasser i 2022

Foreløpige tall viser at utslippene av klimagasser i Norge gikk ned med 0,5 prosent i 2022 i forhold til 2021.

Olje- og gassutvinning, luftfart, sjøfart og anleggsmaskiner i tillegg til industri og bergverk utgjør de største utslippsfaktorene i Norge.

Kun svak nedgang

De nye tallene viser en svak nedgang i klimagassutslippene i 2022. Dette følger utviklingen fra året før etter den mer markerte reduksjonen fra 2019 til 2020 på 3,4 prosent. De fleste hovedkildene til klimagassutslipp hadde svak nedgang i 2022. 

Foreløpige tall viser at utslippene av klimagasser i Norge i 2022 var på 48,9 millioner tonn CO2-ekvivalenter. Det tilsvarer en nedgang på 0,5 prosent fra året før.

– Det ser ut til at de økte prisene på strøm, drivstoff og naturgass påvirket energibruken og dermed utslippene i 2022, sier seniorrådgiver Trude Melby Bothner i Statistisk sentrabyrå (SSB).

Økning for luftfart, nedgang i industrien

En kilde som økte var «Luftfart, sjøfart, anleggsmaskiner m.m.», hvor utslippene gikk opp 3,1 prosent sammenlignet med året før.

– Det var særlig utslipp fra innenriks luftfart som bidro til den økningen, og som nå nærmer seg nivået vi hadde før pandemien, sier Melby Bothner.

Til tross for økning i disse kildene var det en nedgang i utslipp fra blant annet industrien, olje- og gassutvinning, energiforsyning og jordbruk, som gjorde at utslippene i sum gikk svakt ned med 0,5 prosent.

 

Kilde: Statistisk sentralbyrå (SSB)

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094