23948sdkhjf

Kimek-sjef misfornøyd med tiltakspakken

Adm. dir. ved Kirkenes-verftet Kimek, Greger Mannsverk, er misfornøyd med at verftet ikke er nevnt med ett ord i forbindelse med tiltakspakken for Øst-Finnmark som regjeringen la fram onsdag.

– Det er hyggelige ting i pakken, men dette hjelper bedriftene, som er rammet av sanksjonene, jævlig lite, sier Greger Mannsverk, daglig leder i hjørnesteinsbedriften Kimek i Sør-Varanger, til NRK.

Treffer dårlig

Kimek har vært i nyhetene de siste ukene grunnet strengere sanksjonsregler mot Russland. Verftet hadde før krigen i Ukraina 70 prosent av omsetningen sin fra russiske fartøy. For et par dager siden fikk de ansatte vite at de kunne gjøre ferdig to russiske fartøy som ligger ved verftet.

Onsdag la regjeringen fram en tiltakspakke for Øst-Finnmark på 105 millioner kroner, men Mannsverk og flere andre næringsledere mener den treffer dårlig.

Verfsdirektøren opplyser at de har henvendt seg til regjeringen for å finne kortsiktige løsninger, slik at verftet får tid til å omstille driften. Man ba om to ting, men ingen av dem er blitt innfridd.

Forventer mer

Øst-Finnmarks næringsliv er hardt rammet av sanksjonene mot Russland etter landets invasjon av Ukraina. Tiltakspakken på 105 millioner kroner skal avhjelpe på den krevende situasjonen, men Mannsverk får støtte fra lederen i Øst-Finnmark regionråd om at pakken ikke treffer riktig.

- Dette er nok bare begynnelsen, jeg forventer at det kommer flere midler for å hjelpe på situasjonen, sier lederen for rådet, Wenche Pedersen til NRK. Også hun reagerer på at Kimek ikke er nevnt spesielt i pakken.

I dialog med Equinor

Ordføreren i Sør-Varanger, Lena Norum Bergeng, er fornøyd med pakken. Når det gjelder Kimek opplyser hun at verftet må finne andre og nye løsninger. Kimek skal blant annet være i dialog med Equinor.

- Hele industri-Norge er på jakt etter ting som Kimek kan gjøre. Vi får håpe at dette løse seg, sier hun til NRK.

Får dispensasjon

Samme dag som tiltakspakken ble lagt fram, ble det klart at Kimek nå kan ferdigstille de to russiske fiskefartøyene som ligger ved verftet nå.

I forrige uke fikk Kimek signal om at de kunne jobbe med ett av fartøyene, men onsdag kom altså en ny melding fra Utenriksdepartementet (UD), der det slås fast at begge fartøyene kan ferdigstilles.

Ikke i strid med gjeldende regelverk

I brevet til verftet heter det blant annet verftet får dispensasjon «til å yte faglig bistand som er strengt nødvendig for sjøsetting og uttransportering av de nevnte fartøyene».

UD mener derfor at dette ikke vil være i strid med gjeldende sanksjonsregler mot Russland.

Ikke flere dispensasjoner

Departementet understreker samtidig at dispensasjonen ikke innebærer en godkjenning av de aktivitetene som er gjennomført.

- Verftet kan ikke regne med å få ytterligere dispensasjoner, skriver UD.

Kilde: NRK

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109