23948sdkhjf

ECOFIVE-trålaren ble "Årets Skip 2023"

6. juni 2023 fikk Bluewild, Ulstein Design & Solutions og Westcon utmerkelsen «Årets Skip 2023» for fabrikktråleren ECOFIVE.

Begrunnelsen er at skipet byr på banebrytende teknologi med flere nyvinninger som samlet gjør fiskeflåten mer grønn.

Det er første gang en fiskebåt er blitt tildelt denne prisen. På tildelingsseremonien under Nor-Shipping-messa leste fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran opp vinneren med HKH kronprins Haakon til stedet. 

Revolusjonerende teknologi

Gustav Erik Blaalid, styreleder i Skipsrevyen leste opp begrunnelsen fra juryen.

- Årets «Ship of the Year» går til et fartøy som byr på revolusjonerende teknologi.

- Fartøyet er utstyrt med et hybrid framdriftssystem der batterisystemet har en kapasitet på 1130 kWt. I tillegg til en rekke energieffektiviserende tiltak vil dette samlet gi minst 25 prosent reduksjon i drivstofforbruk og utslipp sammenliknet med et tilsvarande moderne fartøy av denne typen, sa han.

Innsparingene kan ved noen operasjoner komme opp i 40 prosent.

Det største enkeltområdet for energieffektivisering er at dette fartøyet er utstyrt med rordyser på et to-propellers framdriftsanlegg. Bare med dette ligger energireduksjonen på 15 prosent sammenliknet med konvensjonelle fartøy av samme type, sammen med elektriske vinsjer, varmegjenvinning, og en rekke andre energieffektiviserende tiltak.

Teknologi

Fangstteknologien skal ta vare på råstoffet fra fangst til ferdigprosessert vare.

- Skånsom tråling og ombordtaking der fangsten blir tatt inn under vannlinjen

- Levendelagring av fangsten i vanntanker i mottaket

- Prosessering av flere produkt

- Jevn fabrikkutnyttelse

- CO2 som kuldemedium som gir lavere temperatur ved innfrysing og bedre kvalitet

- Alt restråstoff blir tatt vare på. Her har rederiet og designerne blant annet hentet teknologi fra brønnbåt og landanlegg, og smeltet dette sammen i en komplett designpakke for ombordproduksjon, sier juryformannen.

Vant: Fabrikktråleren ECOFIVE er kåret til "Ship of The Year" 2023. Illustrasjon: Ulstein

Overføringsevne

«Årets vinner er ECOFIVE, og navnet kommer av arbeidstittelen på prosjektet, «Eco-friendly-fishing-vessel». Det er et miljøvennlig fartøykonsept der mange element enkelt kan benyttes på andre fartøy og dermed gjøre fiskeflåten meir grønn. Ikke minst er dette et stort skritt i en mer ressursvennlig retning, i en tid da berekraftig høsting fra havet vil få enda mer fokus i framtiden», heter det videre frå juryen.

Juryen sin sammensetning: 

Det er magasinet Skipsrevyen som deler ut prisen, og juryen har bestått av Gustav Erik Blaalid, styreleder i Skipsrevyen, Sverre Steen, instituttleder ved Institutt for Marin Teknikk ved NTNU i Trondheim, og Hans Jørgen Rambech, seniorrådgiver ved Sintef Ocean i Trondheim.

Fakta om ECOFIVE:

- Skipet skal fiske etter hvitfisk og reker

- Rederi: Bluewild AS

- Designet av Ulstein Design & Solutions AS

- Ble bygd av Westcon Yards

Fabrikktråleren er 73,2 meter lang, har et lasterom på om lag 2000 kubikkmeter og er utrustet med trippeltrål og pelagisk trål.

Utstyrsleverandørene er i all hovedsak fra den norske maritime klyngen.

 

Kilde: Pressemelding fra Ulstein

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094