23948sdkhjf

Heeremas gigantiske fartøy fjerner Nordsjøplattformen

Det norske olje- og gasselskapet DNO har avsluttet den siste store offshore-operasjonen under sitt flerårige dekommisjoneringsprogram i Nordsjøen, takket være fullføringen av en annen dekommisjoneringsaktivitet knyttet til en plattformfjerningskampanje for et felt utenfor Storbritannia.

Dette ble utført av Heerema Marine Contractors sitt neststørste halvt nedsenkbare kranfartøy (SSCV), "Thialf".

2019 overtok DNO operatørskap og arbeidsinteresser i Schooner- og Ketch-feltene i Storbritannia og Oselvar-subsea-feltet i Norge, tre utrangerte felt der dekommisjonering ble utsatt av den forrige operatøren. DNO delte ut en dekommisjoneringskontrakt for opptil 21 brønner på Schooner- og Ketch-feltene på den britiske kontinentalsokkelen til Well-Safe Solutions i juni 2019.

Valgte Heerema

Videre fullførte DNO plugging og forlatelse (P&A) av de ni Ketch-brønnene og de tre Oselvar-brønnene i 2021, etterfulgt av de 12 Schooner-brønnene i 2022. Den norske aktøren valgte Heerema Marine Contractors i januar 2022 for integrert prosjektering, forberedelse, fjerning og deponering (EPRD) av Ketch- og Schooner-plattformene.

Begge plattformene ble installert av Heerema på 1990-tallet og ble knyttet tilbake til Murdoch-komplekset, som også var forventet å bli fjernet av Heerema Marine Contractors. Ketch- og Schooner-feltene ligger i det sørlige bassenget på britisk sokkel Murdoch-installasjonen fungerte som begge felts installasjonskontrollsenter.

 95 prosent gjenvinning

Schooner- og Ketch-feltene, som ligger i Storbritannias sørlige Nordsjøen, stoppet produksjonen i august 2018, med 20 plattformbrønner og en enkelt undervannsbrønn. Dessuten ble produksjonsanleggene til Ketch og Oselvar fjernet og demontert i fjor, og det forventes at om lag 95 prosent av de fjernede materialene vil bli gjenvunnet.

I en oppdatering mandag 5. juni 2023 avslørte DNO at produksjonsanlegget for brønnhodeplattformen ble fjernet fra Schooner-feltet utenfor Storbritannia. Ifølge selskapet ble det tunge løftet utført ved hjelp av Heerema Marine Contractors' "Thialf" halvt nedsenkbare kranfartøy.

Mens det 1200 tonn tunge plattformdekket ble løftet om bord i fartøyet 17. mai, ble understellet fjernet 23. mai etter at pelene var kuttet tre meter under havbunnen. Basert på DNOs uttalelse har dekket og «jakken» siden blitt fraktet til Hoondert Yard i Nederland for demontering og resirkulering.

Ikke første jobben

- Vi har utført disse operasjonene på en sikker, kostnadseffektiv og miljømessig ansvarlig måte, koordinert fem "tier-one"-entreprenører og vist våre evner som en full livssyklus offshoreoperatør, sier Chris Spencer i DNO.

Heerema utførte flere dekommisjoneringsjobber i fjor. En av disse ble fullført i august 2022 av Thialf-fartøyet, som fjernet Kinsale Alpha-oversiden i det keltiske hav. Dette skjedde etter at den nederlandske entreprenørens Sleipnir-fartøy fullførte fjerningen og deponeringen av Dunlin Alpha-dekke i juni 2022.

Kilde: Offshore-energy.biz

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094