23948sdkhjf

Mowi dropper investeringer – vil påvirke leverandørene

Mowi opplyser at de kommer til å droppe investeringer for fem milliarder kroner i Norge. Dette vil leverandørene merke.

Mowi, som er verdens største oppdrettsselskap, opplyser at de vil kutte i investeringene grunnet kompromisset om lakseskatten i Stortinget.

Selskapet sier at 1400 årsverk vil rammes av at de dropper investeringer for fem milliarder kroner i Norge. Leverandørene vil bli berørt.

Kutt på fem milliarder

Det er VG som skriver dette, og til avisa sier adm. dir. Ivar Vindheim at hele selskapets smolt-strategi har blitt stanset.

- Dette er investeringer i syv anlegg på land langs hele kysten for omkring fem milliarder kroner, sier han.

Det betyr at alle de selskapene og personene som var invitert til å bygge anleggene blir rammet. Det gjelder elektrikere, rørleggere og alle andre som skulle ha levert produkter og tjenester til byggingen, som nå altså ikke blir noe av.

– Så ja, dette får dessverre konsekvenser for leverandørindustrien, legger han til overfor avisa.

Lakseskatten årsak

Han er helt klar på at grunnrenteskatt-kompromisset i Stortinget er årsak til at investeringene uteblir. Stortingsflertallet med Ap, Sp, Venstre, Rødt og Pasientfokus har en økt skattesats på 25 prosent mot det tidligere forslaget på 40 prosent.

– Stortingsflertallet har påført oss en skatt som utgjør mer enn en dobling, på toppen av den skatten vi allerede betaler. Det gjør at våre midler til investeringer går ned tilsvarende. Da må vi tilpasse planene våre ut ifra det økte kostnadsbildet, sier Vindheim videre.

Han legger til at kuttet postsmoltinvesteringene bare vil være starten på ytterligere kutt.

Satser mer i utlandet

- Dette vil påvirke våre investeringer og hele oppdrettssatsingen i Norge. Vi vil derfor nå satse i større grad i utlandet, sier han.

Han sier at kuttet i postsmoltinvesteringene bare er begynnelsen.

– Ja, dette påvirker våre investeringsvurderinger og egentlig hele oppdrettssatsingen i Norge.

Han sier at stortingsvedtaket betyr at de i fremtiden i mye større grad vil investere i utlandet. Mowi er i dag representert i sju ulike land.

Bekymret: Adm. dir. Tom E. Kristiansen (t.h.) er bekymret for lakseskattens påvirkning på leverandørene til oppdrettsnæringen. Foto: Nordkontakt

- Bekymret for lakseskattens konsekvenser

Nordkontakt er en stor leverandør til Mowi, og adm. dir. Tom E. Kristiansen sier til Metalsupply i en e-post at de er bekymret for hvilke konsekvenser den økte beskatningen vil på langt sikt.

- Vi er bekymret fordi beslutningen om å kutte nye investeringer først og fremst vil gå utover muligheten til å selge inn nye prosjekter, og ikke berøre pågående service og drift av eksisterende anlegg, sier Kristiansen.

Nordkontakt er en viktig leverandør av automatisering av slakteri-, stamfisk-, settefisk- og nå også landbaserte oppdrettsanlegg til sjømatnæringen langs hele kysten og vi har de fleste større oppdretterne som kunder.

Viktig kunde: Mowi har vært en viktig kunde av Nordkontakt i 10 til 15 år. Bedriften har ca 90 ansatte og omsetter for 150 millioner kroner. Foto: Nordkontakt

Har bremset nye investeringer

- Vi i leverandørindustrien er bekymret for den nye grunnrentebeskatningen som vi ser har bremset nye investeringer hos våre kunder, og dette Vil kunne redusere aktiviteten for leverandørene i årene fremover, skriver han i e-posten, og fortsetter:

- Mowi er og har vært en viktig kunder for oss i 10-15 år og vi har hele tiden pågående oppdrag for dem. Beslutningen om å kutte nye investeringer vil først og fremst gå ut over muligheten til å selge inn nye prosjekter og ikke berøre pågående service og drift av eksisterende anlegg. 

Nordkontakt er en ingeniørbedrift med ca 90 ansatte og en omsetning i 2022 på 150 millioner kroner.

 

Kilde: VG

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.235