23948sdkhjf

Investerer 95 millioner kroner i teknologioppgradering ved Hydro Husnes

Etter suksessen med oppgradering og oppstart av Hydro Husnes B-linje i 2020 gjør Hydro det igjen, nå med A-linjen.

En investering på 95 millioner vil gjøre Hydro Husnes til et av Europas mest moderne aluminiumsverk.

Som i 2020 er teknologien som skal brukes til oppgraderingen hentet fra teknologipiloten på Hydro Karmøy. Kombinert med 58 års driftserfaring fra Hydro Husnes danner det grunnlaget for den moderniserte linjen.

Svakt marked i Europa

Investeringen på 95 millioner kroner skal oppgradere og effektivisere 80 av de siste 200 produksjonscellene i A-hallen som er midlertidig tatt ut av drift på grunn av et svakere marked i Europa. 

– Vi har nå et vindu som gjør det naturlig å oppgradere 80 av de siste 200 produksjonscellene. Tidspunktet for oppgradering av de siste 120 vil blant annet avhenge av hvordan markedet utvikler seg, så det vil vi komme tilbake til, sier direktør og leder for Hydros aluminiumsverk, Ola Sæter.  

Starter umiddelbart

Arbeidet med oppgraderingen av den delen av A-linjen, som nå er stengt, starter umiddelbart og vil være ferdigstilt i 2024. Hele B-hallen ble betydelig oppgradert i forbindelse med åpningen i 2020. B-hallen hadde da vært stengt siden finanskrisen i 2009.  

– Vi investerer for fremtiden, og mener Norge er blant de beste stedene i verden å produsere aluminium. Her har vi kompetanse, rammevilkår og tilgang til fornybar kraft. Det er ikke tvil om at Europas etterspørsel etter lavkarbonaluminium og avanserte støperiprodukter øker. Dette kan vi levere fra Hydro Husnes, sier Sæter.  

Investeringen på Hydro Husnes vil gi økt energieffektivitet og lavere utslipp av klimagasser. Oppgraderingen skal gjøres i samarbeid med den lokale leverandøren BKS. 

Lavkarbonaluminium

Hydro Husnes har i tillegg en ambisiøs strategi for å øke produksjonen av lavkarbonaluminium.  Ved å resirkulere mer brukt aluminium og videreutvikle dagens teknologi skal verket i Kvinnherad produsere primæraluminium med et verdensledende lavt karbonfotavtrykk basert på fornybar energi.  

– Slike prosjekter skaper ringvirkninger og livsgrunnlag for Husnes-samfunnet. Hydro er en stor aktør i regionen og aluminiumsverket har betydning langt utenfor fabrikkgjerdene. En langsiktig og ambisiøs satsing på Husnes krever stabile og forutsigbare rammebetingelser, som for eksempel CO2-kompensasjonen har gitt oss. I tillegg trenger vi tilgang på mer fornybar kraft, som vann- og vindkraft, for vår norske virksomhet. Dette jobber vi aktivt sammen med andre aktører for å få på plass, sier Sæter.  

Kilde: Pressemelding fra Hydro

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.1