23948sdkhjf

Velger Framos pumpesystemer til Norsk havteknologisenter

Statsbygg har tildelt Framo en utviklingskontrakt for pumpesystemer til Norsk havteknologisenter som er under bygging for NTNU og SINTEF i Trondheim.

Leveransen omfatter 96 pumper som skal pumpe enorme mengder vann for å skape havstrømmer i havbassenget ved forskningsanlegget.

– I antall pumper er dette det største enkeltanlegget vi skal levere til noensinne, sier salgssjef Terje Ljones i Framo Aquaculture.

Ny teknologi

Havbassenget ved forskningsanlegget er 60 meter langt, 50 meter bredt og 12 meter dypt, og gjør det mulig å teste store, komplekse konstruksjoner under realistiske forhold. Målet er å utvikle og prøve ut ny teknologi knyttet til havet, øke sikkerheten og effektiviteten til eksisterende løsninger, og styrke Norges posisjon som en ledende havteknologinasjon.

Enorme vannmengder

De hydrodynamiske laboratoriene ved senteret brukes til å simulere realistiske forhold på havet for å teste, utvikle, sikre og forbedre installasjoner som blant annet offshore konstruksjoner skip, fiskemerder og havvindturbiner, før de tas i bruk.

– Systemet vårt skal pumpe enorme mengder vann for å simulere havstrømmer sammen med realistiske bølger. Kapasiteten er på 225 kubikkmeter i sekundet, tilsvarende 810.000 kubikkmeter i timen. Det er omtrent dobbelt av normal vannføring i Nidelven. Det sier litt om kapasiteten, sier Ljones.

Stor fleksibilitet

Pumpesystemet er designet og utviklet ved Framos fabrikk på Flatøy utenfor Bergen. Dette er en del av en serie pumper med stor kapasitet og lave løftehøyder, som i utgangspunktet er utviklet for å betjene akvakulturanlegg med fisk i lukkede eller semilukkede anlegg.

De energioptimaliserte pumpene blir installert i returkanaler i bassengveggen, med individuell turtallsstyring som gir stor fleksibilitet til å variere strømhastigheten i ulike dyp. Ordren omfatter også vannrettere foran og bak pumpen, frekvensomformere, installasjonsutstyr og et kontrollsystem som skal integreres med anleggets hovedstyring.

Første kontrakten

– Dette er den første kontrakten for den nye pumpemodellen SX1000, en permanentmagnetmotor-drevet pumpe som er basert på pumpesystemene vi har designet og utviklet for havbruksnæringen siden 2018. Pumpene har egenutviklet motor og propellblader. At vi nå får levere en stor serie, betyr også at vi kan investere mer i fabrikkene våre, optimalisere produksjonen og få opp en høyere leveringstakt. Med denne leveransen beviser vi at denne teknologien også er velegnet og konkurransedyktig i andre segmenter enn havbruk. At Statsbygg velger Framo, er også en stor anerkjennelse og en strålende referanse for oss som leverandør, sier Ljones.

Kilde: Pressemelding fra Framo

KLIKK for alle artikler i Kontrakter og oppdrag.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125