23948sdkhjf

Sjøbunn-forurensning ved verftene skaper strid

Forurenset sjøbunn ved flere av de norske verftene er en miljøutfordring. Myndighetene har bedt verftene om å rydde opp, men verftene mener at det offentlige må ta en større del av regningen for oppryddingen.

- Vi opplever at påleggene både er tilfeldige og urettferdige. Vi ser at det ofte er tilfeldig hvem som får påleggene, sier konsernsjef Cathrine Marti i Ulstein Group. Hun mener at verftene ligger tett på vestlandet, og at verftene ofte har annen industri som nærmeste nabo.

Urettferdige pålegg

- Vi opplever derfor at den ene aktøren får pålegg, mens den andre ikke får det, sier hun til NRK Dagsrevyen.

Dermed mener hun at påleggene om å rydde opp i gamle synder blir både urettferdige og konkurransevridende.

Myndighetene har altså gitt verftene pålegg om å rydde opp i forurensning av sjøbunnen ved verftene. Men den maritime næringen mener at det svært vanskelig og kanskje til og med umulig å vite hvem som faktisk har forurenset sjøbunnen ved verftene.

Offentlige må ta større ansvar

Ulstein Group har fra myndighetene fått en klar beskjed om å lage en tiltaksplan for opprydding.

Men Ulsteins konsernsjef er av den oppfatning at det offentlige må ta et større økonomisk ansvar for oppryddingen.

-Tidligere har det offentlige ryddet og betalt for havneforurensning. Verftene har kun betalt en symbolsk sum, og vi mener at myndighetene også må betale mer i forbindelse med denne oppryddingen, sier Marti.

Politikerne forstår uroen

Nylig var energi- og miljøkomiteen på besøk ved Ulstein-verftet. Her fikk de høre om verftenes bekymring for oppryddingen. Politikerne på sin sine forstår uroen i den maritime næringen i forbindelse med oppryddingen på sjøbunnen, og vil forsøke å finne en løsning på problemet.

Kilde: NRK Dagsrevyen

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094