23948sdkhjf

Green Buffers vinner Swedish Steel Prize 2023

Norske DigJim nådde dermed ikke helt til topps da Sweish Steel Prize ble delt ut nylig. Vinner ble nemlig svenske Green Buffers.

Vinneren av den internasjonale Swedish Steel Prize 2023 er Green Buffers fra Avesta, Sverige.

De mottar prisen for sin svært sofistikerte bruk av energiabsorberende høyfast stål for å gjøre tog tryggere for passasjerene og mer økonomiske for togoperatører.

Nådde ikke helt opp

Det betyr at norske DigJim ikke nådd helt opp, men fikk likevel en god omtale og ble også hedret under prisutdelingen, sammen med Gestamp fra Spania, og Levistor fra Storbritannia og ZOOZ fra Israel.

– Green Buffers har introdusert høyfast stål for å absorbere energi mellom togvogner. Det muliggjør tilpassede designløsninger for presis energiabsorpsjon på flere nivåer. Eksisterende tog kan utstyres med Green Buffers bånd, som muliggjør rask implementering og forbedret sikkerhet i togtransport, sier Eva Petursson, formann for Swedish Steel Prize-juryen og leder for SSABs forsknings- og innovasjonsavdeling.

Neste generasjons togkoblingsteknologi

Eksisterende systemer for å håndtere togkollisjoner er arkaiske. Dagens standarder er basert på teknologi fra 1960- og 1970-tallet, og selv mindre ulykker fører til avsporinger. Det var her Roger Danielsson og hans kolleger i Green Buffers så rom for forbedring. Med inspirasjon fra bilindustrien har de utviklet et energiabsorberende system basert på høyfast stål som gjør togene tryggere for passasjerene og mer økonomiske for togoperatørene.

Systemet består av tolv deformerbare enheter som er montert i koblingene mellom togvognene i hele togsettet. Ved en kollisjon foldes stålprofilene til Strenx® 700 MC som et trekkspill og absorberer energien fra støtet på mindre enn ett sekund. Ved å avverge den innledende og høyeste kraftutviklingen, og ved å minimere påfølgende krefter, fordeles energien til en kollisjon på en kontrollert måte.

Togsikkerhet

– I motsetning til biler er nesten alle togkollisjoner front mot front. Dette gir systemet vårt enorm betydning, sier Roger Danielsson. Ved å utstyre de energiabsorberende enhetene med sensorer kan statusen til hver enkelt buffer overvåkes, noe som gir mulighet for å redusere nedetiden kraftig etter en kollisjon.

Med sitt innovative system og med sitt ambisiøse mål – null ukontrollerte avsporinger på grunn av togkollisjoner – har Green Buffers potensial til å revolusjonere togsikkerheten.

Ikke til topps: Norske DigJim nådde ikke helt til topps, men fikk en god andreplass da Sweish Steel Prize ble delt ut torsdag: Foto: DigJim

De andre nominerte, DigJim fra Norge, Gestamp fra Spania, og Levistor fra Storbritannia og ZOOZ fra Israel, (delt nominasjon) ble også feiret under prisutdelingen i Stockholm 11. mai.

Vinneren hedret med diplom og statue

Den svenske stålprisen hedrer ingeniørarbeid, samarbeid og stålinnovasjoner som fører til en bedre og mer bærekraftig verden. Vinneren belønnes med et diplom, en statuett av billedhuggeren Jörg Jeschke, og intensiv mediedekning. I forbindelse med Swedish Steel Prize 2023 vil SSAB donere 100 000 svenske kroner til UNICEF for å støtte deres arbeid for kvalitetsutdanning og læringsmuligheter for barn og unge over hele verden.

Kilde: Presemelding fra SSAB

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093