23948sdkhjf

Hydro investerer 145 millioner i Årdal

Hydro investerer 145 millioner kroner i nye løsninger for effektivisering og utslippskutt ved aluminiumsverket i Årdal.

Investeringene innebærer både et nytt system for resirkulering av 25 000 tonn karbonanoder og en smartere løsning for bruk av råstoff i elektrolyseprosessen.

Karbonanoder er en sentral innsatsfaktor for produksjon av aluminium. Investeringen i karbonverket innebærer oppgraderinger av produksjonsanlegg og transportsystem slik at Hydro Årdal kan ta imot rester av anoder fra aluminiumsproduksjonen på Karmøy, Høyanger og Sunndal, noe som gir store økonomiske og klimamessige gevinster.

Et kinderegg

– Dette prosjektet er et kinderegg for Årdal. Vi viser at vi leverer på strategien om økt resirkulering og lavere utslipp. Ved å ta inn over 25 000 tonn brukte anoder, såkalte «butts», gjør vi nytte av rester som ellers ville blitt transportert og solgt til utlandet, og Hydro sparer tilsvarende innkjøp av nytt råstoff. Med lavere transportkostnader og mer effektiv logistikk sparer vi også utslipp og bemanning, sier Eivind Kallevik, konserndirektør i Hydros forretningsområde Aluminium Metal.

Prosjektet er estimert til å koste 95 millioner kroner og vil være i drift fra slutten av 2024.

Smartere elektrolyseprosess

I tillegg har Hydro besluttet å investere 50 millioner i teknologi som gir en mer stabil tilførsel av råstoff i elektrolyseovnene. Den nye teknologien vil gi mer effektiv drift, noe som vil gi en utslippsreduksjon tilsvarende 12 000 tonn CO2-ekvivalenter i året og betydelige kostnadsbesparelser.  Den nye teknologien ventes å være iverksatt i tredje kvartal 2025.

Fremtidsrettede investeringer

De siste årene har Hydro investert betydelig på de norske aluminiumsverkene. Bare siden 2017 har Hydro besluttet å investere over én milliard i Årdal.

– På tross av krevende tider i Europa og svekkede markeder for aluminium, har vi langsiktige ambisjoner i Norge og på aluminiumsverkene, noe flere store moderniseringer på verkene er et bevis på. Med investeringene i Årdal forbedrer og forbereder vi oss for de neste tiårene, med løsninger for mer effektiv drift og lavere utslipp, sier Kallevik.

Kilde: Pressemelding fra Hydro

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079