23948sdkhjf

Kobbertyverier fra norske jernbanelinjer er vanlig

Bane NOR har derfor sett seg nødt til å bytte ut kobberkablene med aluminiumskabler. Denne uka ble kobberkabler stjålet fra et avstengt område i Fredrikstad.

Metalsupply skrev tidligere denne uka om et tyveri av tre tonn med kobber fra en lagringsplass eid av Bane NOR i Fredrikstad.

Et stort problem

Nå forteller kommunikasjonsansvarlig Britt-Johanne Wang hos Bane NOR at tyveri av kobber er et stort problem for jernbanedrift i hele Europa.

Ifølge Fredriksstad Blad skrev skrev E24 i november 2012 at kobberkabler var stjålet fra Østfoldbanen, Vestfoldbanen og Gardermobanen. Fra sistnevnte strekning ble det stjålet åtte kilometer med kobberkabel fra banens jordingsanlegg. Bare dette tyveriet kostet mellom fire og fem millioner kroner, ifølge Jernbaneverket.

Europisk jernbanedrift har lenge vært utsatt for tyverier av kobber langs jernbanelinjer. Derfor har man nå staret utbyttingen til aluminiumskabler.

– Bane Nor er ikke overrasket over at internasjonale forbrytere ønsker å stjele kobber fra våre anlegg. Det har vært slik i mange år, sier Wang til FB.

Skulle bare mellomlagres i 24 timer

Kobberkablene som ble stjålet fra Bane NORs område i Fredrikstad tidligere denne uka skulle bare mellomlagres i 24 timer. I løpet av den tiden ble altså tre tonn med kobber stjålet fra området.

I etterpåklokskapens lys innrømmer Wang overfor FB at de kunne hyret inn vakthold, eller at kobberet ble fraktet videre med en gang.

Hun opplyser at det finnes om lag 4000 kilometer med kjøreledninger i Norge. Alle disse skal bli skiftet ut fra kobber til aluminium.

Kilde: Fredriksstad Blad

Kommenter artikkelen (1)
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094