23948sdkhjf

Kimek: – Aldri avdekket noe ulovlig

Hos Kirkenes-verftet Kimek utgjør oppdrag for russiske fiskebåter 80 prosent av omsetningen. Etter de siste dagers avsløringer om russisk spionasje fra sivile fartøy, frykter verftet at det ikke lenger skal få ta imot russiske fiskefartøy.

NRK og andre medier har de siste dagene avslørt at det drives utstrakt etterretningsvirksomhet fra russiske sivile fartøy, inklusiv fiskefartøy. Dette har aktualisert debatten om russiske fartøy skal kunne få gå til de tre havnene Tromsø, Kirkenes og Båtsfjord. Alle fartøyene blir kontrollert , ifølge regjeringen. Etter Russlands invasjon av Ukraina har norske myndigheter bestemt at russiske fartøy kun skal få anløpe disse havnene.

80 % av omsetningen

Hos verftet Kimek i Kirkenes har man i mange år vært avhengig av å utføre oppdrag på russiske fartøy. Nå frykter verftet at det skal bli iverksatt tiltak som gjør at de ikke lenger kan ta imot slike båter. 80 prosent av omsetningen til verftet kommer nettopp fra russiske fiskefartøy.

- Vi går gjennom disse fartøyene fra skrog til bru, og har aldri opplevd å ha funnet ting som tyder på at de brukes til etterretning og spionasje, sier daglig leder Greger Mannsverk ved Kimek til NRK Nyhetsmorgen.

Han legger til at det er svært mye elektronisk utstyr om bord på båtene, og at dette kan brukes til etterretning, men han har ikke sett noe konkret som tyder på dette. Ifølge Mannsverk var det tidligere KGB-ansatte om bord på skipene, men slik er det ikke lenger.

- Men om det i dag finnes personer om bord på fartøyene som jobber for russisk etterretning, det vet jeg ikke. Det kan jo hende, sier han.

- Skjærer alle over en kam

Han mener at vi i Norge i disse tider har en lei tendens til å skjære alle russere over en kam.

Mannsverk sier videre til NRK at fartøy som blir oppdaget som etterretningsfartøy bør tas og ikke bør få lov til å legge til norske havner.

Minst 50 sivile russiske fartøy som trålere, frakteskip, forskningsskip og yachter kan være i bruk av russisk etterretning til spionasje mot kritisk infrastruktur i Norge. Det går fram av en kartlegging gjort av NRK i samarbeid med de nordiske allmennkringkasterne Danmarks Radio (DR), Sveriges Television (SVT) og finske Yle.

KrF og V vil ha totalforbud

Nå har både Venstre og KrF kommet på banen og mener at det må innføres totalforbud mot russiske fartøy i norske havner. Det skjer etter avsløringene fra NRK.

Men regjeringen sier nei, av frykt for fiskerisamarbeidet i nord.

Kilde: NRK

KLIKK for alle artikler i Verft og fartøy.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078