23948sdkhjf

Mulig storstreik fra søndag

Aker Solutions og Hydro Aluminium er to av de mange bedriftene som kan bli rammet av streik fra søndag av.

Tirsdag overleverte LO-leder Peggy Hessen Følsvik listen over medlemmer som kan bli tatt ut i streik fra søndag av. Mottaker var riksmekler Mats Wilhelm Ruland og NHO.

500 bedrifter rammet

I tillegg til at LO har varslet plassoppsigelsee for nær 185.000 medlemmer ved en eventuell streik, har YS varslet plassoppsigelse for 16.300 medlemmer.

En rekke selskap vil kunne bli rammet. Om lag 500 bedrifter med stort og smått og ulike avdelinger kan bli rammet av streik, viser en oversikt på Energi Industris hjemmeside.

Blant de selskapene som kan bli rammet, finner vi Aker Solutions og Hydro Aluminium. I tillegg er en rekke større entreprenørbedrifter med på listen.

Krevende oppgjør

Årets oppgjør betegnes som krevende, og partene – NHO og LO/YS har frist på seg fram til natt til lørdag for å finne en løsning. Det betyr at dersom det ikke er enighet innen da, vil det bli streik fra søndag morgen.

Sentralt i årets lønnsoppgjør står arbeidstakerorganisasjonenes krav om økt kjøpekraft. LO mener nemlig at deres medlemmer har hatt en reallønnsnedgang de siste to årene. I tillegg til økt kjøpekraft, står sikring av arbeidstakernes andel av verdiskapningen og prioritering av likelønn og motvirkning av lav lønn sentralt i forhandlingene.

NHO: Oppgjør tilpasset den enkelte bedrift

NHO på sin side mener at situasjonen for de ulike medlemsbedriftene er svært ulik, og at lønnsveksten dermed må være tilpasset den økonomiske situasjonen i den enkelte bedrift. Arbeidsgiverorganisasjonen hevder også at lønnsoppgjøret ikke må gå utover bedriftenes konkurranseevne.

Her kan du se hvilke bedrifter som eventuelt kan bli tatt i streik fra LOs side.

Kilde: Aftenposten

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Kimek får dispensasjon
Acta Marine går for to nye metannoldrevne CSOV-skip designet av Ulstein
ByeMark Stål «reddet» av to andre lokale firmaer
AKVA Group med sin største byggekontrakt
ECOFIVE-trålaren ble "Årets Skip 2023"
HAV Group satser på grønn omstilling for nærskipsfart

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.141