23948sdkhjf

Stålprodusenten Outokumpu snuser på kjernekraft

Det nordiske kraftselskapet Fortum og produsenten av rustfritt stål, Outokumpu, har signert en avtale for å utforske avkarboniseringen av Outokumpus stålproduksjon gjennom bruk av nye kjernefysiske teknologier.

Teknologien vil omfatte små modulære reaktorer (SMR), en foreslått klasse av kjernefysiske fisjonsreaktorer, mindre enn konvensjonelle atomreaktorer, som kan bygges på ett sted, for eksempel en fabrikk, deretter sendes, settes i drift og drives på et eget sted .

Helt avgjørende for å bli karbonnøytral

Ifølge Fortums president og administrerende direktør Markus Rauramo er avkarbonisering av tungindustri «en forutsetning for å oppnå karbonnøytralitet i Europa, og dette krever betydelige mengder ren energi».

- Det nordiske markedet er ekstremt konkurransedyktig når det kommer til ren og rimelig kraft, og Fortum er et av svært få europeiske selskaper som kan levere det pålitelig, når det er nødvendig og i stor skala til våre kunder allerede i dag. I fremtiden vil det imidlertid være behov for mer,   sier han.

Største fabrikken

Avtalen initierer en langsiktig prosess for å vurdere byggingen av SMR-er i Finland, med en mulig plassering i Tornio-regionen i Finland, hvor Outokumpus største fabrikk ligger.

MOU er en del av Fortums toårige «Nuclear Feasibility Study» som ble lansert i november 2022. Studien tar sikte på å utforske kommersielle, teknologiske, samfunnsmessige, politiske, juridiske og regulatoriske forhold for både SMR-er og konvensjonelle store reaktorer i Finland og Sverige.

- Kjernekraft eneste alternativ

- Å se på nye teknologier i energiforsyningen vår er et naturlig skritt i vår ambisjon om å redusere CO2-utslipp. I tillegg til vind-, sol- og vannkraft trenger energiintensiv industri og hele samfunnet stabil og CO2-fri elektrisitetsproduksjon. I dag er kjernekraft det eneste alternativet for dette, sier Heikki Malinen, adm. dir. i Outokumpu i en kommentar.

Kilde: Steeltimes International

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Kimek får dispensasjon
Acta Marine går for to nye metannoldrevne CSOV-skip designet av Ulstein
ByeMark Stål «reddet» av to andre lokale firmaer
AKVA Group med sin største byggekontrakt
ECOFIVE-trålaren ble "Årets Skip 2023"
HAV Group satser på grønn omstilling for nærskipsfart

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.187