23948sdkhjf

Norske DigJim nominert til svensk stålpris

DigJim er nominert til Swedish Steel Prize 2023 for å lage et system for ultraraskt vedlikehold med lavere eierkostnader og økt produktivitet.

Swedish Steel Prize deles ut av det svenske stålkonsernet SSAB.

DigJim er en av fire finalister, og daglig leder Jim Heldal sier at det er helt surrealistisk å bli nominert til denne internasjonalt kjente stålprisen.

Bærekraftige finalister

– I år er vi glade for å ha flere nominerte bidrag som streber mot en mer bærekraftig fremtid. Faktum er at to søknader innen elektrifisering viste bruken av stål på en helt ny måte og for første gang nomineres to bedrifter sammen, sier Eva Petursson, styreleder i Swedish Steel Prize-juryen og leder for SSABs forsknings- og innovasjonsavdeling.

Finalistene og juryens begrunnelser er:

DigJim fra Norge – system for ultraraskt vedlikehold

Denne brukergenererte innovasjonen er et patentert system som muliggjør rask utskifting av slitedeler på gravemaskinskuffer. Løsningen åpner for muligheten for å utføre vedlikehold direkte på stedet på en fleksibel og bærekraftig måte. Ved å utnytte materialets styrke og holdbarhet har DigJim også endret utformingen av skuffetindene, noe som har resultert i økt produktivitet under bruk.

DigJim er nominert til Swedish Steel Prize 2023 for å lage et system for ultraraskt vedlikehold med lavere eierkostnader og økt produktivitet.

- Ved hjelp av et nytt design, har vi laget en fleksibel og sterk patent som utnytter styrken i materialet, og som øker produktiviteten. På en ny og enkel måte kan gravemaskinskuffer nå få skiftet slitedeler i løpet av få minutter på arbeidsstedet. Dette er operasjoner som koster både tid og penger med de gamle metodene, sier Jim Heldal til Fanaposten.

Surrealistisk:- Helt surrealistisk å bli nominert til å vinne den anerkjente stålprisen, sier Jim Heldal. Foto: Digjim.no

Etter mange år i "gravebransjen" begynte han å utvikle ideen om en løsning som både er kostnadsbesparende og forenkeler i forhold til dagens løsninger. Heldal forteller at nyvinningen har fått mye oppmerksomhet.

– Man kan enten kjøpe en ny DigJim-skuff, eller man kan bygge om sin gamle skuff og sette på DigJim-slitedeler, legger han til overfor lokalavisa.

Gestempel fra Spania - fremre trekkarm

I en applikasjon med utfordrende krav, presser Gestamp grensene for materialstyrke og formbarhet. Denne viktige delen av chassiset er avgjørende for daglig drift så vel som sikkerhetsytelse. Ved å bruke avansert støpeteknologi kombinert med spesialutviklet høyfast stål med unike egenskaper, er denne lenkearmen designet med en optimalisert skalldesign i ett stykke.

Gestamp er nominert til Swedish Steel Prize 2023 for å ha utviklet en lenkearm som bidrar til ytelsesforbedringer, vektreduksjon og kostnadsbesparelser.

Green Buffers fra Sverige - en ny generasjon togkoblinger

Green Buffers har introdusert høyfast stål for å absorbere energi mellom togvogner, noe som øker sikkerheten ved en kollisjon. Denne nye generasjonen togkoblinger muliggjør tilpassede designløsninger og tilbyr et bredt utvalg av robuste koblinger for presis energiabsorpsjon på flere nivåer. Eksisterende tog kan utstyres med disse tjorene, noe som muliggjør rask implementering og forbedret sikkerhet i togtransport.

Green Buffers er nominert til Swedish Steel Prize 2023 for sitt innovative system og for sin nullvisjon om ukontrollerte togavsporinger i forbindelse med kollisjoner.

Levistor fra Storbritannia og ZOOZ fra Israel – mekanisk batteri for hurtiglading

Mekaniske høyeffektsbatterier basert på en ny type svinghjulsdesign tilbyr bærekraftige løsninger for en bærekraftig verden. Mekaniske batterier har lengre levetid, avtar ikke i effekt på grunn av nedbrytning, og har et mindre klimaavtrykk enn kjemiske batterier. I tillegg blir driften sikrere i denne oppdaterte løsningen hvor den tradisjonelle designen erstattes med et svinghjul i flere lag høyfast stål.

Levistor og ZOOZ er nominert til Swedish Steel Prize 2023 for deres nye svinghjulsdesign i et 100 prosent resirkulerbart materiale som gir økt sikkerhet, økt produktlevetid og lavere livssykluskostnader.

Økt kapasitet: – Tennene på DigJim er lengre, noe som gir skuffen økt kapasitet. Med redusert diseselforbruk og økt kapasitet kan en maskin på 100 tonn øke fortjenesten med to til tre millioner i året, sier Heldal. Foto: DigJim.no

Verdens mest prestisjetunge stålpris

Den svenske stålprisen hedrer ingeniørarbeid, samarbeid og stålinnovasjoner som fører til en bedre og mer bærekraftig verden. Prisen inspirerer ingeniører, designere og innovatører til å fortsette å utforske det ubegrensede potensialet til stål.

Vinneren av den svenske stålprisen kåres i Stockholm 11. mai.

Kilde: Pressemelding fra SSAB Fanaposten

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094