23948sdkhjf

De små gjør oftere de store funn

Professor sier at de små selskapene er de som oftere gjør de store oljefunnene, og setter spørsmålstegn ved Statoils internasjonale ekspansjon.
Det skriver nettavisen E24.no.

Professoren på Handelshøyskolen BI, Øystein Noreng, mener det er på grunn av at de store selskapene bruker lenger tid på byråkrati og er avhengig at de helst skal gjøre de store funnene. Mens de små selskapene er raskere til å reagere og kan hurtig gå videre til neste område, hvis de kan se at det ikke ligger noe i området.

Han setter derfor spørsmålstegn ved Statoils strategi om internasjonal ekspansjon, for selv om de planlegger å vokse utenfor Norge, tjener de mesteparten av pengene deres på norsk sokkel.

Det svenske oljeselskapet Lundin er et av de siste i rekken av små oljeselskaper som har gjort enda et stort funn i Nordsjøen. I tillegg til at Lundin for noen dager siden fant kjempefunnet på Utsirahøyden, har de også gjorde det viktige funnet Johan Sverdrup og samtidig er de partner i Edvard Grieg feltet.

I år 2000 åpnet regjeringen for at flere selskaper kunne lete etter olje på norsk sokkel. Dette har gjort at nye og mindre selskaper har stått for en økende del av funnene, spesielt i de såkalte «Modne områder».
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.265