23948sdkhjf

Trådløse sensorer og brytere for Ex sone 1

| Medlemsnyhet | Bedrift Elteco AS

Elteco leverer trådløse brytere som forenkler installasjon og drift av maskiner og anlegg

Når en bryter/sensor ikke lenger behøver strømkabler, men overfører signalene via radiosignaler, kan fordelene være betydelige, avhengig av applikasjonen. Trådløse brytere har store fordeler der tilgang til anlegget eller installasjonen er begrenset.

Fordelene med trådløs bryterteknologi blir nå i økende grad også verdsatt i Ex soner. Steute har et bredt spekter av sertifiserte trådløse Ex brytere for slike applikasjoner. Trådløs kommunikasjon åpner opp mange nye muligheter, for eksempel når man konstruerer “man-machine interfaces” (MMI).

Steute så her fordelene veldig tidlig, noe som betyr at selskapet allerede kan se tilbake på nesten ti års erfaring i utvikling av trådløse brytere/sensorer. Teknologien og trådløse standarder tilpasset spesifikke bruksområder har dukket opp. De kan brukes for både prosessteknologi og maskin- og anleggsbygging

.

Eksplosjonssikker og radiooverføring kompatibel?                                                                                      
Trådløse nettverk i Ex soner er generelt sett kritisk fordi de tilfører energi til omgivelsene. Signaloverføring fra bryter eller sensor til mottakeren innebærer imidlertid radiosignaler med ekstremt lavt energinivå, noe som gjør dette risikofritt.

Samtidig, ved bruk av trådløse brytere/sensorer, gjør dette at både maskinbygger og bruker får et så enkelt system som mulig. Dette gjelder både ved installasjon og vedlikehold. I Ex sone er kravene som stilles til enhetens grensesnitt og kabler høye. Kabelkanaler og plugger må være Ex godkjente. For maskiner med bevegelige deler, må spesielle sikkerhetsregler følges for å unngå at komponenten blir elektrostatisk ladet.                                                                                                      

De etablerte løsninger med Ex-kompatible plugger, brytere med terminaltilkoblinger, Ex-kompatible kabler og sleperinger, betyr mer arbeid under installasjon, og vanligvis også høyere kostnader. Dette er grunnen til at trådløs teknologi stadig vekker interesse, særlig ettersom det har vært tatt i bruk i andre områder av industrien.

Ny utvikling på en allerede utprøvd og etablert teknologiplattform
Som produsent av kvalitets-brytere/sensorer har Steute tatt et grundig dykk inn i dette temaet, og utviklet en trådløs Ex-teknologi som nå allerede er tilgjengelig som 2. generasjon. Den første generasjon brukte EnOcean trådløs standard, den grunnleggende versjonen som i dag benyttes til både bygning og industriell automasjon. En av dens egenskaper er høy overføringssikkerhet med lavt energinivå (rundt 10mW) og enveiskommunikasjon.

Et individuelt 32-Bit identifikasjonsnummer sørger for at flere brytere kan benyttes i samme områder uten forstyrrelser. Signaloverføring for andre trådløse nettverk som f.eks. DECT og WIFI vil ikke bli påvirket. Maksimal rekkevidde er opp til 30m innendørs og 300m utendørs. Det er ikke behov for ekstern strømforsyning for å sende signal til mottaker. Bryteren genererer selv nok effekt til å sende over radiosignalet.

Denne trådløse teknologien ble sertifisert i henhold til ATEX krav og
lansert i markedet. Bruksområder omfatter prosessteknologi, samt produksjon og bearbeiding av alle materialer som fører til støvfylte miljøer, for eksempel treindustrien.

Utviklingen fortsatte etter som kravene vokste 
Videreutvikling ble da basert på Steute sin egen sWave trådløs teknologi som benytter 868 MHz og 915 MHz frekvensområde. Denne industrikompatible trådløse protokollen muliggjør toveis kommunikasjon,
noe som betyr at den kan overføre for eksempel statussignaler. Det kan være viktig i applikasjoner der brytere brukes til å overvåke anleggsdeler som betjenes sjelden.

I tillegg gjør denne toveis-protokollen det mulig å overvåke spenningen på batteriet. Alt dette gjør at man har et mer brukervennlig system med flere muligheter, og det uten noen vesentlig høyere kostnader.

Bryteren som har innebygget batteri benytter Ex batteri. Det gjør at batteriet kan byttes i Ex sone uten problem. Siden trådløse mottakere vanligvis blir montert inne i styreskap, så sendes signalene ut av Ex sone, noe som gjør at mottakeren ikke trenger å være Ex godkjent.

Trådløse brytere/sensorer i Ex soner med gass og støv.
Alle Steute brytere/sensorer som bruker Trådløst Ex teknologi er kategorisert som egensikker og utformet i henhold til EN 60097-11 for beskyttelsesnivå “i”.  Dette betyr at de kan brukes i Ex-soner 1, 2 og 21, 22 i henhold til standarder. 
                                                                                                                     
Brytere som benytter denne sWave-teknologien er Ex RF 96 serien, som består av posisjonsbryter med et stort utvalg av aktuatorer. Samt Ex RF IS serien som består av sylindriske induktive givere. Dette er alle trådløse egensikre brytere/givere. På den måten kan maskinbyggere ikke bare dra nytte av fordelene fra den trådløse Ex teknologien generelt i automasjon og prosessteknologien, men også i Ex områder.                                                                                            
Steute utvikler stadig sitt program på brytere/sensorer. Dette for å kunne tilby egnede løsninger til enda flere potensielle bruksområder.

 

For mer info, ta kontakt med:

Stig Simonsen
Produktsjef, Elteco
ss@elteco.no
Mob.: 959 48 710


Skriv kommentar

Medlemsnyhet

Bedrift
Elteco AS

Floodmyrvegen 24
3946 Porsgrunn
Norge
Elteco AS

Send til en kollega

0.063