Aentec og Perenco fornyer plattform på rekordtid med CADWorx® og BricsCAD®
Perenco har virksomhet i 14 land i Sentral-Afrika, Latin-Amerika, Sørøst-Asia og Europa, og er et ledende uavhengig olje- og gasselskap som er aktivt i hele livssyklusen til energiprosjekter, fra leting til nedstengning. Selskapet er stolt av sin gründerånd: "Selskapet vårt er unikt, akkurat som de skreddersydde løsningene vi skaper. Vi gjør ting annerledes", sier François Perrodo, selskapets styreleder. Utformingen av gassplattformen Tchendo 2, som ble innviet i 2023, er et godt eksempel på hvordan denne visjonen omsettes i praksis. Prosjektet viser hvordan presisjonskanning, avanserte designverktøy og effektivt samarbeid kan få komplekse rehabiliteringsprosjekter opp i drift på rekordtid.
En gammel plattform får nytt liv
Prosjektet startet i mars 2021, da Perenco inngikk samarbeid med Aentec.
I stedet for å designe og bygge en ny plattform fra bunnen av, valgte selskapene en sjelden strategi: å bygge om en eksisterende boreplattform, opprinnelig bygget i Dunkerque i 1982, til en el-produksjonsplattform. Plattformen ble transportert til Perencos anlegg i Middelburg i Nederland.
På det nederlandske verftet gjennomførte Aentec en høyoppløselig 3D-laserskanning med en nøyaktighet på to millimeter. Med hjelp av Hexagons BricsCAD og CADWorx Plant Professional ble den eksisterende strukturen modellert og klargjort for sin nye funksjon: å generere 27 megawatt strøm gjennom tre gassturbiner, i tillegg til en ny bro og oppgraderte systemer.
"I et slikt prosjekt er presisjon avgjørende – vi har skannet plattformen med en nøyaktighet på to millimeter», forklarer Aentecs daglige leder, Nourredine Echtioui. «Men visuell nøyaktighet spiller også en viktig rolle. For eksempel sørger vi for at essensielle komponenter som rør, utstyr og ventiler vises i sine faktiske farger i CADWorx. Dette reduserer risikoen for misforståelser og feil, og gjør det enklere for kunden å navigere i den komplekse 3D-modellen."
Et tett og iterativt samarbeid
Etter at den første skanningen var fullført, tok Aentec og Perenco i bruk CADWorx for å samarbeide og iterere raskt. «Med CADWorx kunne vi samarbeide veldig enkelt, sømløst og utveksle 3D-modeller og rørklasser med Perenco. Det sparte oss for tid, økte effektiviteten, og Perenco kunne umiddelbart bruke modellene, generere isometrier og gjøre nødvendige endringer», sier Echtioui.
Prosjektleder Sylvain Bouvard understreker hvordan programvaren gjorde det mulig å forutse og visualisere endringer: "Vi kunne importere kundedata og visualisere hvordan de ville se ut allerede før strukturene ble detaljert. Det var spesielt viktig for et prosjekt som dette, som inkluderte betydelig arbeid på metallkonstruksjoner. I tillegg kunne vi raskt tilpasse oss eventuelle endringer eller nye innspill fra kundens side."
Nye komponenter, som kraner og turbiner, ble enkelt integrert i 3D-modellen som DWG-filer, noe som reduserte forsinkelser i designprosessen. Den totale ingeniørmessige leveransen inkluderte modellering av rør og utstyr, detaljerte oppmålinger og strukturelle beregninger. Over 1 500 tonn stålkonstruksjoner og flere hundre kilometer med rørsystemer ble håndtert gjennom modellen.
Detaljerte design reduserer risiko og etterarbeid
Den høye nøyaktigheten gav umiddelbare fordeler. "Vi opplevde ikke de avvikene man ofte ser mellom tegning og virkelighet. Da vi kom tilbake til anlegget for å gjøre den endelige «as-built»-skanningen, så vi at alle elementene passet nøyaktig inn i det vi hadde designet", forteller Echtioui.
Fordelene er betydelige: På en slik plattform produseres hver eneste komponent på land, fraktes med båt og monteres offshore. Feil i designfasen kan føre til kostbare og tidkrevende justeringer, og etterarbeid kan forsinke prosjektet med flere måneder.
Resultatet: hele prosjektet, fra første skanning til en operativ offshore kraftplattform – ble gjennomført på kun halvannet år. Tradisjonelle prosjekter av tilsvarende størrelse kan lett ta dobbelt så lang tid.
I tillegg til selve byggingen bidrar de digitale modellene nå til enklere drift. De brukes til simulering og opplæring av personell – uten behov for fysisk tilstedeværelse på plattformen.
Derfor tok hele prosjektet - fra den første skanningen til en fungerende offshore kraftplattform - bare halvannet år. Tradisjonelle tidslinjer kan lett strekke seg til det dobbelte.
De digitale modellene bidrar også til å effektivisere driften. De støtter simulering og opplæring av ansatte, uten at det er nødvendig å sette en fot på plattformen.
Et sjeldent prosjekt
Aentec har samarbeidet med Perenco på nesten et dusin plattformer, men Tchendo 2 utmerker seg fortsatt. «Det er ikke mange prosjekter som dette i løpet av en karriere», sier Echtioui. «Å skanne en eksisterende plattform, utføre ombyggingsstudier, så reise tilbake til Nederland med teamet for å se det ferdige resultatet og gjøre en «as-built»-skanning – alt på under to år – det er sjeldent. Jeg er takknemlig for tilliten og profesjonaliteten hos teamene i Perenco».
Les mer her.